‘Bedrijven laten geld liggen door gebrekkig verzuimmanagement’

7

Veel ondernemingen laten geld liggen door gebrek aan goede gegevens over verzuim. Nederlandse werknemers verzuimen gemiddeld zeven dagen per jaar. Maar bedrijven hebben vaak geen idee wat de oorzaken zijn van het verzuim.

Door een gebrek aan goede gegevens is een groot aantal bedrijven niet in staat de verzuimcijfers effectief te beheren. Dat stelt adviesbureau Mercer na een onderzoek onder 556 werkgevers in 14 landen over 2010, waaronder Nederland. De meerderheid van de werkgevers heeft wel toegang tot eenvoudige gegevens zoals het aantal verzuimdagen van individuele werknemers. Tweederde van de werkgevers kan de oorzaak van het verzuim niet achterhalen. Bijna driekwart van de bedrijven heeft geen gegevens over de directe kosten van het verzuim.
 
“Doordat veel ondernemingen geen inzicht hebben in de omvang en samenhang van alle geldstromen met betrekking tot sociale zekerheid kunnen zij het verzuim en arbeidsongeschiktheid niet goed managen”, zegt consultant Lex Moerings van Mercer Nederland.

Voorzieningen zelden geïntegreerd in verzuimbeheer
Volgens Moerings is verzuimbeheer op zijn best toevalgebonden. “Gerichte maatregelen en procedures voor verzuimbeheer en andere geldstromen rond sociale zekerheid worden niet universeel toegepast”, zegt Moerings. “Veel werkgevers bieden een scala aan zorggerelateerde voorzieningen. Maar deze voorzieningen maar zelden worden geïntegreerd in een bredere context van werknemergezondheid en -welzijn en verzuimbeheer.”

Meeste verzuim in Oostenrijk
Volgens het onderzoek verzuimen medewerkers in Oostenrijk het meest: gemiddeld negen dagen per jaar. In Duitsland en Frankrijk ligt het aantal dagen gemiddeld op acht, werknemers in Polen en Nederland verzuimen gemiddeld 7 dagen per jaar. Het minste aantal dagen verzuim is te vinden in Ierland, Portugal en Spanje: gemiddeld 4 dagen per jaar. In Nederland (55%) en Ierland (54%) rapporteren veel ondernemingen een afname in het verzuim.

Klachten aan spieren, pezen en botten, geestelijke gezondheidsklachten en kanker worden genoemd als de belangrijkste veroorzakers van verzuim.
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

7 reacties

  1. Geef werknemers een aantal BAAL dagen, en men zal zien dat het verzuim vanzelf afneemt

  2. Vlasta de Groot-Piskora op

    Echt ziek is echt ziek. Daar hoor je eigenlijk nooit iemand over. Maar grijs verzuim is bijna altijd een teken dat er in de werksfeer iets aan de hand is. Baaldagen etc. lossen daarin niets op. Een open gesprek, met begeleiding van buitenaf, is de enige manier om inzicht te krijgen in wat er aan de hand is en herhaling van onterecht ziekmelden te voorkomen.

  3. Mr Paul ter Wal op

    Inhoudelijk gaat het om gedrag en dus cultuur. Ziekworden is niet iets dat iemand kiest, maar een werkgever hoeft pas loon door te betalen als een medewerker als gevolg daarvan niet kan werken. Dus een werkgever gaat niet over de ziekte maar over arbeidsgeschiktheid. Dat is het centrale punt en daar zal een bedrijf in moeten gaan groeien. Instrumenten zijn aardig maar alleen als de gebruikers weten waarvoor en waarom ze die gebruiken. Dus meer inhoudelijke discussie graag!

  4. Dus tijd voor casemanagement! Een casemanager kan op organisatieniveau kosten van verzuim in kaart brengen.Op dossierniveau kan casemanager helpen bij re-integratie van werknemers.

  5. Werkgevers google eens op “verefi” of stuur ??n (potenti?le) Casemanagers naar een erkende opleiding op dit gebied b.v. CS-opleidingen.

  6. Ha Paul, Lang niet gezien! Zag bij toeval je berichtje hier. Inhoudelijk discussie is altijd fijn, maar de driehoek verzuim, gedrag/cultuur en arbeidsgeschiktheid hadden we halverwege de jaren 90 al. Moerings legt hier de vinger wel degelijk op de zere plek: werkgevers hebben echt geen besef waar het de geldstromen sociale zekerheid betreft. Zijn boodschap is dat het volume ervan, naast de sweet spot van de inhoudelijke discussie, HET centrale punt voor een bedrijf blijkt te zijn. En inderdaad wanneer je dan over meer dan 30% van de loonsom praat dan is arbeidsgeschiktheid een gegeven, niet zozeer een ingroei-model 😉