Bedrijfsartsen vaak onder druk gezet

4

Bedrijfsartsen worden vaak onder druk gezet om tegen hun beroepsgeheim in medische gegevens te verstrekken.

Eén op de twaalf bedrijfsartsen geeft wel eens toe aan die druk, blijkt uit onderzoek onder 541 bedrijfsartsen in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken.

Van de artsen wordt 42 procent soms en 22 procent (zeer) vaak benaderd door werkgevers, verzekeraars, arbodiensten of UWV om geheime medische informatie te geven.

De onafhankelijkheid van de bedrijfsarts is formeel gewaarborgd in onder meer de Arbeidsomstandighedenwet en het professioneel statuut van de bedrijfsarts. Toch laat een minderheid van de bedrijfsartsen in het onderzoek van bureau Astri weten regelmatig in situaties terecht te komen waarin niet ze meer geheel onafhankelijk kunnen werken als gevolg van de opstelling van de werkgever (21 procent), de houding van de werknemer (9 procent) en/of die van de eigen arbodienst (22 procent).

Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat hij de Kamer samen met minister Edith Schippers van Volksgezondheid na de zomer een reactie op het onderzoek stuurt

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Een logisch gevolg van het spreekwoord, diens woord men spreekt.
  Arbodiensten werken in opdracht voor bedrijven en krijgen daarvoor betaald. Het kan ook per onderdeel worden ingekocht en dan is de band met de verantwoordelijke arts nog intenser.
  Werkgevers hebben slechts ??n doel, de werknemers voor 100 % inzetbaar hebben en meer niet. Ze hebben geen boodschap aan mensen die thuis zitten en vooral wanneer het geen zichtbare letsels zijn. Dus de bedrijfsarts wordt onder druk gezet door de opdrachtgever en wanneer hij daar niet aan toegeeft, dan richt de klant zich tot de baas van de bedrijfsarts.
  En die richt zich weer dan tot de arts en vertelt hem dat ze niet graag een klant verliezen!
  Dus de onafhankelijkheid van de bedrijfsarts of Arbo arts is alles behalve onafhankelijk.
  Wil de minister daar iets aan vernaderen, dan moet hij de wet aanpassen en overgaan tot district Arbodiensten , zodat de werkgever niet over kan stappen naar een andere Arbo diensten, die hem wel gewillig willen zijn. En instanties als het UWV, die een arts onder druk zetten, die moeten worden aangepakt. Het UWV is machtig genoeg om contra expertise te verrichten en laat deze instantie zich eens richten op de vele fraude, door Turkse psychiaters en 1600 zogenaamde pati?nten, zodat ook ons geld beter beschermd gaat worden.
  Een goede werkgever is bezig met preventie en niet met controle van ziek werknemers.
  Daar valt veel geld te verdienen en niet met de zoektocht naar hoe krijg ik die werknemer weer op zijn plek.

 2. Margherita op

  Dit is wel een erg kort door de bocht reactie. iNiet alles kan met preventie worden opgelost. Het is volgens mij een en- en verhaal.

  Volgens mij hoort een bedrijfsarta helder te verwoorden aan de werkgever wat voor arbeidsmogelijkheden iemand nog heeft en dat kan uitstekend zonder dat de privacy wordt aangetast van de zieke. De bedrijfsartsen moeten veel beter naar hun eigen rol kijken en veel meer naar belasting en mogelijkheden kijken.
  en ja helaas zijn er nog altijd personen die misbruik maken en die dienen goed gecontroleerd te worden.

 3. Wie verkondigden steeds dat een bedrijfsarts onafhankelijk was/is.