Bedrijfsarts wil richtlijn preventie overgewicht werknemers

1

De conceptrichtlijn voor bedrijfsartsen ter preventie van gewichtsstijging blijkt niet effectief te zijn. Toch is er onder bedrijfsartsen wel een breed draagvlak voor een dergelijke richtlijn.

De methodiek die de conceptrichtlijn voorschrijft, voorkomt geen gewichtsstijging en is niet kosteneffectief. Dat blijkt uit het onderzoek Balance@Work van Lisanne Verweij, promovenda aan de VU.

Leefstijlinterventies

Steeds meer Nederlanders hebben te maken met overgewicht of obesitas. Dit gaat gepaard met hoge kosten, ziekteverzuim en chronische aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Leefstijlinterventies gericht op meer bewegen en gezonde voeding kunnen effectief en haalbaar zijn om overgewicht op de werkvloer te voorkomen.

Praktijktest

In de praktijk blijkt het vaak lastig voor bedrijfsartsen om leefstijlinterventies in te zetten door het ontbreken van praktische methoden en materialen. Samen met de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) ontwikkelde de afdeling sociale geneeskunde van VUmc daarvoor een nieuwe richtlijn: Balans in beweging en voeding op de werkplek. Volgens de richtlijnprocedure van de NVAB vond een praktijktest van de richtlijn plaats. Balance@Work voerde deze test uit en onderzocht de (kosten-)effectiviteit van de richtlijn met 16 bedrijfsartsen en 523 werknemers.

Niet effectief

Uit dat onderzoek blijkt dat de richtlijn niet effectief is. Ten opzichte van de controlegroep consumeerden proefpersonen 1.9 stuks meer fruit per week. Er werd echter geen verschil gevonden in beweeggedrag, snacken, gewicht en middelomtrek, bloeddruk, cholesterol en kwaliteit van leven. Ook is de richtlijn niet kosteneffectief gebleken.

Breed draagvlak

Desalniettemin was er een hoge mate van tevredenheid onder de bedrijfsartsen en werknemers en blijkt er een breed draagvlak te zijn onder werkgevers en bedrijfsartsen voor een dergelijke richtlijn.
Het proefschrift concludeert dat grootschalige invoering van de richtlijn niet aan te bevelen is. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de NVAB besloten om de richtlijn niet verder te ontwikkelen. Wel zal de NVAB aanbevelingen formuleren voor interventies die bedrijfsartsen kunnen inzetten om werknemers aan te zetten tot meer bewegen en gezonde voeding.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Vind het ook een beetje vreemd om te stellen dat als je te zwaar bent je automatisch ongezond leeft, nooit beweegt en altijd ziek bent. Er zijn ook zware mensen die gezonder leven en fitter zijn dan hun slanke collega’s die gefrituurde zooi eten, bier drinken, roken en zelden uit de bank komen. Die zijn ongezonder, maar hebben het geluk dat je er niets aan ziet. Maar die krijgen ook vaak jong een hartaanval ofzo. Gezond leven is voor iedereen beter! Begrijp ook niet dat je zomaar tegen iemand mag zeggen: h?, jij bent dik, dus moet je extra op controle en op de weegschaal. Wat zou er gebeuren als we zouden zeggen, h?, jij bent islamiet of negroide, jij moet extra op controle en op de weegschaal. Dan zou heel de wereld in rep en roer zijn. Laten we ons wel beperken tot gefundeerde zaken: ben je inderdaad vaak ziek door “eigen schuld”, dan moet je ingrijpen. Maar doe je dat niet preventief bij rokers, alcoholisten, drugsgebruikers, extreme sporters, diabetici, cara-patienten, extreme lijners, snoepers en snackers, mensen bij wie ouders zijn overleden aan hart-en vaatziekten, kanker etc, dan moet je dat ook niet bij dikke mensen doen. Discriminatie mag niet, daar zijn toch geen uitzonderingen op? (en nee, ik ben niet dik of te zwaar)