Avebe ontslaat rokende werknemers

4

Aardappelzetmeelconcern Avebe heeft zeven werknemers ontslagen wegens het negeren van het rookverbod.

Dat meldde een woordvoerder van Avebe dinsdag.

De werknemers werden vrijdag op heterdaad betrapt toen zij rookten in een bedieningsruimte van een fabriek van Avebe in het Groningse Ter Apelkanaal. In deze dextrinefabriek worden ingrediënten voor lijmachtige producten gemaakt. Volgens de woordvoerder geldt in de fabriek een strikt rookverbod vanwege explosiegevaar.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Hier komt geen rechter aan te pas. Op nu.nl las ik dat deze mensen al meerdere waarschuwingen hadden gehad en aan hun laars gelapt. Wie niet horen wil…

 2. Hans van Dongen op

  Een eerste oordeel/reactie is natuurlijk: een werknemer die rookt in een “openbare” ruimte terwijl er ook nog een bedrijfsverbod op roken is mede vanwege ontploffingsgevaar/veiligheid, is gewoon a-sociaal en onacceptabel bezig.

  Of dat gedrag vervolgens ook tot ontslag op staande voet kan leiden is een geheel ander oordeel. Daarbij spelen alle omstandigheden een rol en ik voorzie bij 7 ontslagen werknemers dat er op zijn minst 1 tegen het rokersontslag op staande voet gaat ageren, niet zozeer tegen dat hij heeft gerookt maar meer dat het ontslag op staande voet een te zware sanctie zou zijn (hoe zouden de rokers hebben gepiept als de boel was ontploft?).

  Vragen als: Hoe duidelijk, helder, eenduidig is het rookverbod bij Avebe geweest?; Heeft iedereen er ook weet van gehad?; Wist men echt dat er juist op die plek niet mocht worden gerookt?; Hoe consequent is de werkgever in zijn handhavingssbeleid en sanctioneringsbeleid?; Staan er op die plek gewoon asbakken waartegen de werkgever niets heeft gedaan?; Is de ene werknemer na een keer roken ontslag gegeven terwijl het bij de ander al de 6e keer was?; Was een werknemer met drie maanden dienst niet gewoon meegegaan met zijn voorman en collega’s met de gedachte: zij zullen wel weten wat mag?; Kan de werknemer met 25 dienstjaren met een arbeidsongeschiktheidssmetje wel zo de wacht aangezegd worden rekening houdende met het geen WW krijgen en zijn slechte arbeidsmarktkansen?

  Kortom, alle omstandigheden/zaken spelen een rol voor de terechtheid van een individueel ontslag op staande voet. Mogelijk dat er nog vanwege kosten/baten analyses bij Avebe en de werknemers een deal gemaakt wordt buiten de rechter om waardoor wij er verder niets meer over horen en ons over deze kwestie alleen nog herinneren dat er gelukkig geen ontploffing is geweest en de rokende werknemers hun baan hebben verloren, hetgeen een signaal naar andere bedrijfsregelsovertreders is.

  Meer algemeen over ontslag: steunpuntarbeidszaken.nl