Asscher: ‘Geen kortere loondoorbetaling bij ziekte’

4

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is niet van plan de termijn dat bedrijven het loon van zieke werknemers moeten doorbetalen te bekorten.

Asscher zei dat dinsdag in de Tweede Kamer.

Drempel aannemen personeel
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum had erop aangedrongen de periode van loondoorbetaling voor kleine bedrijven terug te brengen van 2 naar 1 jaar. Volgens Van Hijum vormt de lange loondoorbetalingstermijn een drempel voor kleine bedrijven om nieuw personeel aan te nemen.

Investeren in zieke werknemers

Maar volgens Asscher heeft de loondoorbetaling – zo’n 10 jaar terug geïntroduceerd door CDA-minister Aart Jan de Geus – ervoor gezorgd dat bedrijven veel meer investeren in het begeleiden van zieke werknemers. Dat heeft extra banen en een kostenbesparing van 800 miljoen per jaar opgeleverd. Asscher wees er ook nog op dat volgens het Centraal Planbureau het inkorten van de loondoorbetalingsverplichting tot 1 jaar niet voor extra banen zal zorgen.

De minister gaat wel de knelpunten die de loondoorbetaling voor kleine bedrijven met zich meebrengt op een rijtje zetten. Het kabinet heeft dat al eerder aangekondigd. Het gaat dan om zaken als bureaucratie en regeldruk.

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Ada van der Does op

  Het doorbetalen van twee jaar loon kan voor een klein bedrijf de nekslag betekenen. Wanneer iemand twee man personeel heeft en er wordt er 1 langdurig ziek, is hij niet alleen 50% van zijn personeel kwijt waardoor de werkdruk ineens heel hoog wordt, immers niet iedereen is zomaar te vervangen door iemand anders, het kost ook nog eens veel tijd en de werkgever moet, terwijl de werkdruk al veel hoger is, ook nog eens de nodige tijd besteden aan de terugkeer van de werknemer. Als klap op de vuurpijl wordt, wanneer hij al een ziekteverzuimverzekering heeft, de premie gigantisch verhoogd omdat een verzekeringsmaatschappij kijkt naar het percentage ziekteverzuim onder werknemers en niet naar de hoeveelheid personeel, waardoor je in dit geval ineens een ziekteverzuim van 50% hebt. Het wordt hoog tijd dat daar andere maatregelen voor komen.

 2. Jan Onderwater op

  Dhr Asscher is net zo hersenloos als die hem voor zijn gegaan. Ze willen maar niet snappen dat ondernemers meer hersens hebben dan de doorsnee minister. Ondernemers maken altijd maar EEN keer een fout. Daarna NOOIT meer. Dus flink in de buidel voor een ziektegeval waar je als werkgever niet debet aan bent en het is klaar (bijvoorbeeld sportblessure of K…..) . Er zijn nu 800.000 ZZP-ers. Enig idee wat dit zo opbrengen aan loonbelasting als de helft nog bij een werkgever op de loonlijst zou staan? Het duizelingwekkende bedrag van 5 miljard!! En wat zijn we nu aan het bezuinigen? En dan vergeet ik nog de andere belastingen die bij ZZP-ers niet of nauwelijks aan de orde zijn. Dus wie heeft de economie schade aangebracht? Precies de rijksdwazen in Den Haag ! Denk hier maar eens over na. Gr Jan

 3. Tom van der Salm op

  Nu is het regel, dat contracten van zieke medewerkers niet meer worden verlengd en daar heeft de heer Asscher wat minder over nagedacht, bovendien, je krijgt bijna nooit meer een vaste aanstelling. Na 3 maal een verlenging ga je er in het gunstigste geval voor 3 maanden plus 1 dag uit en beginnen we weer van vooraf aan. Wie zou er in deze tijd nou voor kiezen om het contract van een zieke werknemer te gaan verlengen?
  Wet Poortwachter laat ons geen ruimte meneer Asscher!
  Tom van der Salm

 4. Adriaan de Waal op

  Diezelfde werkgevers laten de (vak)mensen afvloeien, om ze daarna als zzp-er hetzelfde werk aan te bieden voor een veel lagere prijs…..Wie zijn nu hier de dwazen?? Misschien moeten de werkgevers niet de WINSTMAXIMILISATIE op nummer 1 zetten!! Als ondernemers zoveel meer hersens hebben, waarom zien we ze da niet in Den Haag? Niet alles over 1 kam scheren lijkt me gepast in deze.