Arbo Unie laakt voorstel voor onafhankelijke bedrijfsarts

0

Volgens Arbo Unie is het recente pleidooi van het FNV voor een onafhankelijke bedrijfsarts zowel onnodig als onzinnig.

Volgens Arbo Unie blijkt uit onderzoek dat werknemers evenveel vertrouwen hebben in de bedrijfsarts als in hun eigen huisarts.

Jan Schreurs van Arbo Unie zegt het argument dat de FNV gebruikt niet te herkennen: ‘Zij zeggen dat bedrijfsartsen niet worden vertrouwd door werknemers. Maar uit ons eigen onderzoek blijkt iets heel anders. En als dan in de publiciteit zomaar de integriteit van bedrijfsartsen ter discussie wordt gesteld, dan voel ik me geroepen om daar bezwaar tegen te maken.’
Uit een (naar eigen zegge) representatieve, jaarlijkse steekproef van Arbo Unie onder individuele medewerkers van haar klanten blijkt dat werknemers die recentelijk de bedrijfsarts bezochten, die bedrijfsarts een rapportcijfer van 7,9 gaven. Het rapportcijfer van de waardering van werkgevers ligt in dezelfde orde.
Qua integriteit geven werknemers aan dat ze er veel vertrouwen in hebben dat de bedrijfsarts goed omgaat met hun belang. Ze geven daar een dikke 8 voor. Die waardering ligt bijna net zo hoog als voor hun huisarts en medisch specialist, en aanzienlijk hoger dan het rapportcijfer dat zij bijvoorbeeld geven aan de afdeling personeelszaken. In 93 procent van de gevallen geven werknemers aan dat de bedrijfsarts zinvolle adviezen gaf over het werk. Bij hun huisarts en specialist is dat maar in 50 procent van de gevallen.

Strenge toetsing

De diensten die arbodiensten leveren worden volgens Jan Schreurs omgeven door veel spelregels: ‘Er zijn veel toetsmomenten, waarop bijvoorbeeld gekeken wordt of we wel goed omgaan met bijvoorbeeld de privacy van mensen. We worden behoorlijk strikt gemonitord, waardoor ik durf te zeggen dat het bij ons redelijk goed in orde is allemaal.’

Bezwaar FNV

Heeft het FNV dan helemaal geen punt? Zijn er helemaal geen misstanden? Bijvoorbeeld bij ZZP’ende bedrijfsartsen die die strenge toetsing niet steeds hebben?
‘Dat zou in ieder geval niet zo moeten zijn, maar ik sluit niet uit dat het voor dergelijke solitaire bedrijven iets anders ligt in de praktijk. Maar in dat geval moet je die individuele bedrijfsartsen aanpakken, en het niet beschouwen als een generiek integriteitprobleem.’

Systeemfout

Toch zou de oplossing van de FNV een goede optie kunnen zijn als het gaat om een systeemfout, waarbij artsen tot ongewenste praktijken verleid worden, of niet?
‘Dat vraag ik me af. Bedrijfsartsen kunnen juist zulk goed werk verrichten omdat ze het bedrijf kennen en daarin bezig zijn. Juist omdat ze de werkprocessen kennen en contacten hebben met verschillende personen, kunnen ze van waarde zijn. En dat is ook logisch, als je wil weten hoe er gewerkt wordt, moet je een directe relatie met de klant hebben.’

Bezwaar van de FNV

Het FNV constateerde eerder dat werknemers de bedrijfsarts te vaak zien als een verlengstuk van de directie. De positie van bedrijfsarts als vertrouwenspersoon voor de werknemers is volgens hen uitgehold. Al diens werkzaamheden worden immers betaald, via een contract, door de werkgever, zo stelde de vakbond.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.