3.000 keer gehoorschade door werk

0

Jaarlijks melden zich bijna drieduizend mensen bij de bedrijfsarts omdat ze gehoorschade hebben opgelopen tijdens hun werk.

Dat blijkt uit het rapport Kerncijfers beroepsziekten 2013 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB).

Volgens Bas Sorgdrager, beroepsziektenspecialist bij het NCvB, komt gehoorschade ondermeer doordat er sprake is van ‘conflicten van plichten’. ‘Op bijvoorbeeld een bouwplaats zijn werknemers verplicht gehoorbescherming te dragen, maar ze moeten ook waarschuwingsgeluid kunnen horen en voldoen aan de eisen die aan communicatie worden gesteld. Dit conflict is er ook in andere sectoren.’

Maatregelen tegen gehoorbeschadiging

Een technische oplossing voor bovenstaand ‘conflict van plichten’ is er helaas nog niet. Maar wanneer hiervan geen sprake is, moeten de volgende maatregelen worden genomen om gehoorbeschadiging tegen te gaan.
1. Allereerst moet de werkgever ervoor zorgen dat de bron van het geluid wordt aangepakt. Bijvoorbeeld door een lawaaiige machine te vervangen.

2. Wanneer dit niet mogelijk is, moet de periode waarin de werknemer aan het lawaai wordt blootgesteld worden verkort.

Pas na deze twee stappen is het inzetten van gehoorbeschermers een wettelijk toegelaten optie. Er zijn drie soorten gehoorbeschermers: gehoorkappen, otoplastieken en oorpluggen, – dopjes en -stopjes.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.