Vorig jaar hebben 20.000 mensen een beroepsziekte opgelopen. Dat komt neer op 260 nieuwe gevallen per 100.000 werkenden. Dat schat het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), dat hier vandaag een rapport over publiceerde.
De meest voorkomende aandoeningen zijn van psychische aard. Tweede in de rij zijn aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat. Het gaat dan om klachten die te maken hebben met een verkeerde houding op de werkvloer of overbelasting, bijvoorbeeld rugklachten of een tenniselleboog. Daarna volgen problemen met het gehoor, huid- en infectieziekten, aandoeningen aan de luchtwegen en neurologische aandoeningen.
Onderschatting
Volgens de onderzoekers wordt de rol van werkfactoren bij chronische aandoeningen vaak onderschat. Een op de zeven astma-aanvallen bij werknemers heeft een oorzaak in het werk van de astmapatiënt. Hoe vaker de luchtwegen van brandweerlieden blootgesteld worden aan rook of andere stoffen, hoe meer kans ze hebben op klachten aan de luchtwegen. Ook lopen werknemers uit een aantal beroepsgroepen een hoger risico op hart- en vaatziekten: lassers, brandweerlieden en mensen die lange werkdagen maken.
Grootste kanshebbers beroepsziekten
Mensen die werken in de bouwnijverheid, vervoer en opslag, openbaar bestuur en defensie, onderwijs, industrie en de sector informatie en communicatie, hadden in 2010 de meeste kans om een beroepsziekte op te lopen. Het rapport is opgesteld in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.