Onderwerp: Verzuim

Een goed verzuimbeleid is natuurlijk voordelig voor HR. Zo’n beleid bestaat uit preventie, verzuimbegeleiding en re-integratie. Als de werknemer bij beginnende klachten meteen contact opneemt met een arbodeskundige, kan vaak veel ellende worden voorkomen. Het is daarom belangrijk om werknemers te wijzen op de mogelijkheid om met zo’n deskundige te overleggen. In de praktijk ontstaan nogal eens conflicten of een werknemer wel of niet ziek is.

Volgens de Wet Poortwachter heeft de werkgever belangrijke re-integratieverplichtingen. Aan verzuim is ook wet- en regelgeving verbonden. Denk aan de Ziektewet (ZW) die werknemers gedurende een periode van maximaal 104 weken recht geeft op uitkering van ziekengeld. Na de genoemde periode komt een zieke werknemer in aanmerking voor een uitkering volgens de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) die bestaat uit de varianten de IVA voor volledig arbeidsongeschikten en de WGA voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten.

Xperthr college over verzuim en wet poortwachter

Andy Luijkx

Langdurig verzuim is een kostbare zaak. Hoe maakt u dit verzuim bespreekbaar en houdt u zich aan de regels die de wet voorschrijft.

Tijdens het XpertHR College praat ik, als arbeidsdeskundige van UWV, u een uur bij over verzuim. Ook geef ik u inzicht in het wettelijke kader van de Wet Poortwachter en de beoordelingscriteria van UWV.
Andy luijkx, arbeidsdeskundige van uwv

Bekijk het XpertHR College

whitepapers over verzuim

Op zoek naar meer achtergrond en verdieping? Lees ook onze whitepapers.

Alle artikelen over het onderwerp verzuim

Blog
BlogHeeft HR echt zoveel casemanagers nodig?

Vindt u ook dat het begrip ‘casemanager’ vaak tot veel verwarring leidt? Wij leggen u graag uit hoe het nu precies zit, welke soorten casemanagers er zijn en hoe het komt dat u inderdaad soms met meerdere casemanagers werkt.

Blog
BlogZo herkent u een goede bedrijfsarts

De rol van de bedrijfsarts is cruciaal bij preventie, begeleiding en vooral bij het terugdringen van verzuim. Streef daarom vooral naar een goede samenwerking met deze professional, eentje die verder gaat dan alleen de verplichte taken van de bedrijfsarts. Maar hoe herkent u nu deze goede bedrijfsarts? Wij geven u 10 tips om hierachter te komen.

1 2 3 21