Onderwerp: Verlof

Een werknemer heeft niet alleen recht op loon, maar ook op andere zaken, bijvoorbeeld het recht op vakantie. Naast het recht op vakantie, heeft een werknemer in sommige bijzondere gevallen ook nog recht op bijzonder verlof. Werknemers kunnen om verschillende redenen een verzoek voor verlof indienen. Als er in de wet (bijvoorbeeld bij vakantieverlof of zwangerschapsverlof) of in de (collectieve) arbeidsovereenkomst (bijvoorbeeld bij rouwverlof of ouderschapsverlof) geen afspraken zijn gemaakt over loondoorbetaling tijdens verlof, dan moet de werknemer het verlof in principe uit eigen zak betalen. Dat heet ‘onbetaald verlof’. Alles over de verschillende soorten verlof vind je op deze pagina.

Artikelen over het onderwerp verlof

Verlof
HR nog niet klaar voor vakantie

Niet alle HR-professionals zijn al klaar voor de vakantieperiode. Ruim 40 procent van de professionals die het nodig vindt om extra mensen in te schakelen, moet dit nog regelen.

Verlof
Meerlingenverlof toch uitgebreid per 1 april 2018

Het zwangerschap- en bevallingsverlof bij meerlingen wordt toch aangepast per 1 april 2018. Hierover was onduidelijkheid omdat de Tweede Kamer de voorgestelde uitbreiding van het kraamverlof controversieel heeft verklaard.

Verlof
Wat kost een vakantiedag?

Nu de vakantieaanvragen binnenstromen, is het goed te weten wat de mogelijkheden zijn. Kunnen vakantiedagen vervallen en mogen werknemers ze bijkopen?

Verlof
Italië overweegt menstruatieverlof

Wellicht wordt Italië het eerste westerse land waar vrouwen thuis kunnen blijven wanneer ze menstrueren. De Italiaanse Tweede kamer praat namelijk over een wetsvoorstel van vier vrouwelijke parlementariërs om dit te regelen.

1 2 3 17