Zwangerschapsdiscriminatie blijft probleem

0

Bijna de helft (43%) van de zwangere vrouwen en net bevallen moeders op de arbeidsmarkt zegt te maken te hebben met discriminatie. Daarmee is zwangerschapsdiscriminatie niet afgenomen sinds 2012.

Dit blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens, een herhaling van het onderzoek uit 2012 naar de omvang van zwangerschapsdiscriminatie. De situatie is in al die jaren niks verbeterd, zegt het College; zwangere vrouwen en jonge werkende moeders ondervinden nog net zo veel obstakels.

Zo werd van 44% van de geënquêteerde vrouwen met een aflopend contract, het contract vermoedelijk niet verlengd vanwege hun zwangerschap. Zwangerschap verkleint ook de kans op een nieuwe baan. Van de vrouwen die zwanger waren op het moment dat zij solliciteerden, is 11% weleens vanwege de zwangerschap expliciet afgewezen.

Het gebeurt nog maar heel zelden dat vrouwen met een vast contract worden ontslagen vanwege hun zwangerschap (3%). Vrouwen in vaste banen melden wel andere problemen, zoals openlijke kritiek op de zwangerschap en problemen bij het regelen van verlof. Ook krijgen ze soms ander werk bij terugkeer na de bevalling.

Is het nu beter bevallen? Vervolgonderzoek naar discriminatie op het werk van zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen. College van de Rechten van de Mens, september, 2016

 

Lees meer over:

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van XpertHR Actueel. Ze schrijft al jaren over HR en personeelszaken.