PraktijkvraagZorgverlof opnemen door stakende leraren?

0

Basisschoolleraren in Utrecht, Flevoland, Noord-Holland, Limburg en Brabant leggen de komende tijd in een estafettestaking het werk een dag neer. Kunnen werknemers met schoolgaande kinderen calamiteiten- of zorgverlof opnemen als leraren staken?

Nee, werknemers kunnen geen aanspraak maken op regelingen voor calamiteiten- en zorgverlof vanwege de staking van de leraren. Dit kan niet op grond van de wettelijke regelingen voor calamiteiten- en zorgverlof. Als sprake is van een acuut probleem (gesprongen waterleiding, kind moet naar het ziekenhuis, of een plotselinge onaangekondigde staking van de leraren) dan kan inderdaad wel calamiteitenverlof worden opgenomen om iets te regelen. Maar dat was helemaal niet het geval. Er was geen sprake van een calamiteit dus geen calamiteitenverlof. Dan is de vraag of zorgverlof opgenomen kan worden. Dat is in deze situatie niet het geval omdat het niet gaat om ‘noodzakelijke zorg in verband met ziekte’, maar van een oppasprobleem.

Oppas

Bovendien moet sprake zijn van noodzakelijke zorg die ‘alleen door de werknemer kan worden gegeven’. Ook daarvan is in dit geval natuurlijk geen sprake; een opa of oma, buurvrouw of oppasmeisje kan oppassen en ook buitenschoolse opvang organisaties bieden faciliteiten. Stakende leraren voldoen daarmee niet aan de criteria voor het opnemen van calamiteiten- of zorgverlof (of enig ander wettelijk verlof).

Vrije dag

Als een werknemer graag zelf thuis wil zijn bij de kinderen, dan zal hij een vrije dag moeten opnemen, tenzij binnen het bedrijf een regeling geldt op basis waarvan werknemers voor dit soort situaties verlof kunnen krijgen.

Meer weten over staken?

Leraren in het basisonderwijs staken omdat de politiek niet meer geld uittrekt voor het verhogen van de salarissen. Welke rechten en plichten gelden voor stakende werknemers? Lees de vragen en antwoorden over stakende medewerkers >>>

  • Dit artikel komt tot  stand in samenwerking met XpertHR de HR Antwoordbank. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Meer informatie of een online demonstratie >>>

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Edith van Schie is auteur bij XpertHR. Daarnaast is zij adviseur op het gebied van arbeidsrecht en HR. Edith is jarenlang actief geweest als arbeidsrechtadvocaat, maar heeft de zaken ook een paar jaar van een ‘andere kant’ kunnen bekijken toen zij bij de rechtbank werkzaam was. Zij publiceert over arbeidsrecht en HR.