Zo start je weer op na je vakantie

1

Na een lekker lange en ontspannen vakantie is het niet altijd even makkelijk om terug in het goede werkritme te komen en weer met frisse moed aan de slag te gaan op kantoor.

Waar lopen werknemers na hun terugkeer op de werkplek tegenaan en is er een manier om de overgang van vakantie naar werk makkelijker te maken? Vijf vragen aan psycholoog Jeffrey Wijnberg.

1. Missen mensen hun werk als ze op vakantie zijn?

‘Veel mensen zeggen dat ze aan vakantie toe zijn, maar missen eigenlijk de routine van elke dag. Ze doen er alles aan om de vakantie zoveel mogelijk te laten lijken op wat ze gewend zijn. Ze slaan ‘herkenningspaaltjes’ en maken bijvoorbeeld een praatje met een winkelmedewerker. Dit geeft hen een gevoel van zekerheid: ze kennen nu iemand. Ook opgescheept zitten met gezinsleden kan veel energie kosten. Volgens mij is drie weken vakantie meer werk dan werk zelf.’

2. Vindt iedere terugkomer het lastig om terug in het werkritme te komen?

‘Een vakantie is vaak heel intens en dan kan het zijn dat mensen last hebben van een verminderd concentratievermogen. Je lijdt aan twijfel doordat je gaat denken ‘Kan ik het nog wel?’. Het geheugen en de scherpte verminderen. Als je terug komt vraag je je af ‘Hoe deed ik dat ook alweer precies?’.’

3. Worden we dan dommer op vakantie?

‘Onderzoek heeft aangetoond dat het IQ van mensen tijdens vakantie tien tot vijftien punten zakt. Doordat mensen naar een zonsondergang gaan kijken of op het strand liggen worden de hersenen niet gestimuleerd. Die punten vijzel je na je vakantie met het werk overigens gewoon weer op.’

4. Komt het voor dat mensen door vakantie anders tegen hun werk aankijken?

‘Dat hoor ik zelden. Het kan wel zijn dat er al voor de vakantie iets speelt, met de gezondheid bijvoorbeeld. Dan wordt de vakantie een tijd van bezinning en gaan mensen bedenken of ze nog wel tevreden zijn met hun werk. Het kan ook zo zijn dat je op vakantie een stel ziet dat een pension runt, waardoor je tegen je partner zegt: ‘Dat wil ik ook gaan doen!’

5. Kunnen mensen iets doen om de overgang van vakantie naar arbeid soepeler te laten verlopen?

‘Dat gaat eigenlijk automatisch, doordat ons aanpassingsvermogen heel groot is. De dag nadat je terugkomt doe je de was of je gaat werken. Na die ene dag voelt het al niet meer alsof je op vakantie was. Als er iets maatschappelijk verandert, is ons vermogen om te schakelen heel snel. Je kunt en hoeft dus eigenlijk niets te doen.’

Dit artikel verscheen in 2010 op XpertHR Actueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Anne-Lies van Overbeek, The Get Organized Company, op

  Ook in de Volkskrant van vrijdag 23 juli stond een artikel: ?Vakanties bezorgen managers extra stress?

  Op vakantie gaan en terugkomen wordt inderdaad door werkgevers en werknemers als zeer belastend ervaren. Vaak is de werksituatie niet transparant en is het moeilijk om het werk goed te delegeren voor de tijd dat de vakantie duurt.
  Als je werk op tijd goed georganiseerd is en je hebt een transparante werkomgeving (toegankelijk en overdraagbaar), heb je natuurlijk grip op zaken. Daardoor kun je heldere afspraken maken met je werkomgeving en kun je met een gerust hart een aantal weken weg. Van groot belang is dat het e-mail verkeer goed opgevangen wordt.
  Vroeger hadden veel managers secretaresses die zaken konden overnemen en waarnemen. Tegenwoordig heeft iedereen een eigen pc en/of een blackberry en is verantwoordelijk voor de eigen e-mails, administratie en het werk wat daarin opgeslagen zit.

  The Get Organized Company? ervaart steeds weer dat niet alleen stress om de hoek komt kijken bij vakanties maar ook door het hele jaar heen. Je werk goed georganiseerd krijgen en een goed georganiseerde werkplek hebben is een vak apart en houd je gezond en geeft je meer vrije tijd.
  Het is wijs om geen energie te steken in zaken waar je geen kaas van gegeten hebt. Realiseer je dat je bij het organiseren van je randvoorwaarden beter hulp in kunt roepen. Zodat je je tijd en je energie volledig kunt gebruiken voor je kernactiviteiten of een onbezorgde vakantie.

  Nogmaals: Goed georganiseerd op vakantie gaan en de knop echt kunnen omdraaien en zonder stress terugkomen begint met toegeven en loslaten waar je niet goed in bent.