Werkgevers willen af van ATV

21

Werkgevers willen af van de Arbeidstijdverkorting (ATV), waarbij het aantal dagen dat een werknemer per jaar werkt, verminderd wordt.

 

Dat meldt Nu.nl.

‘ De werkgevers zien er geen enkele toegevoegde waarde meer in’ , zegt Evelien Zielschot, beleidsadviseur cao’ s en arbeidsvoorwaarden van werkgeversvereniging AWVN tegen NU.nl.

Sinds 2008 is het aantal gewerkte dagen toegenomen, ten koste van ATV-dagen, seniorendagen en feestdagen. ‘ De trend is dat er meer gewerkt wordt en werknemers minder vrije dagen hebben of opnemen’ , aldus Zielschot. Volgens haar worden in vrijwel alle cao’s het aantal vrije dagen afgebouwd, vaak in ruil voor meer loon. Door het verkopen van vrije dagen kunnen individuele werknemers toch nog wat extra salaris verdienen.

Arbeidstijdverkorting is in 1982 ingevoerd als middel om de werkloosheid te bestrijden; het beschikbare werk zou hiermee over een groter aantal personen verdeeld kunnen worden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

21 reacties

 1. Ook in mijn CAO zijn vakantiedagen weg bezuinigd om de arbeidskosten te verlagen waardoor er groei en daardoor extra inkomsten gerealiseerd kunnen worden. Dus in uitruil met (behoud van) werkgelegenheid. Bij de wijze waarop deze discussie rond ATV dagen ge?ntroduceerd wordt, vraag ik me echter af wat er nu zo anders is dan in 1982. Hebben we geen behoefte meer aan middelen om de werkloosheid te bestrijden? Is er dan zoveel werk beschikbaar? Naar ik begrijp zijn er immers minder banen, minder vacatures en meer werklozen (zie berichten CBS)! Wat staat er dus tegenover? Maar ik begrijp dat de werkgevers sowieso onze CAO afspraken niet meer van deze tijd vinden (zie uitspraken in de bouwsector). Ben daarom benieuwd wat voor eigentijdse voorstellen ze in petto hebben. Alles moet bespreekbaar kunnen zijn, maar niet alles hoeft ook daadwerkelijk uitgeruild te worden. Dat heet overleg en polderen.

 2. Tja wat de werkgevers willen is dat we straks weer 40 uur werken voor hetzelfde geld (dus niets 10% meer, we hebben het in 1982 moeten inleveren maar dat telt voor deze lieden niet) en met een stuk aantal minder vrije dagen, Dus ze willen het zo hebben dat we ons net Als ONs Grote voorbeeld van over de Oceaan het liefst 260 dagen werken en daarvan 10 dagen vrij opneembaar verlof krijgen, dus worden wij slaven verder en verder opgebruikt

 3. tja en werk is er niet en kom er ook niet meer althans niet dat wat we nu hebben want we verdienden teveel en we kwamen op plaatsen waar de rijke der aarde ook komen en dat vinden zij weer niet leuk, ze mijden de slaven dus het s
  liefst

 4. Een excellente tijd om cao’s uit te kleden. De werkgevers zijn aan zet en de werknemers hebben weinig in de melk te brokkelen. J

 5. Hier heeft een normale medewerker 24 vrije dagen PLUS 13 ADV-dagen, vanwege die verrekte 38-urige werkweek. En ja, dat vind ik als werkgever TE VEEL, zou daar graag vanaf willen. Steeds die stuwmeren, omdat niemand zijn dagen opmaakt. 5 weken per jaar je bedrijf dicht (collectief), waar is dat nou voor nodig?

 6. Oudere werknemer op

  Ik kan me nog herinneren dat we 40 uren per week werkten. In de tachtiger jaren moesten we terug naar 38, want dan zouden we meer jongeren aan het werk komen. NIET dus! Een paar jaar later herhaalde zich deze gebeurtenis nogmaals: we gingen terug naar 36! Weer was de reden: dan kunnen er meer jongeren aan het werk! Ik vraag me anno 2013 nog steeds af: waar zijn die jongeren aan het werk gekomen? Niet bij mij op het werk. Nee, we moesten dus met minder mensen en minder tijd hetzelfde resultaat leveren. En nu? Nu worden diezelfde ouderen op alle fronten gepakt: weg VUT-premie, langer werken, pensioen inleveren. En weer is de stelregel: er moeten meer jongeren aan het werk! Ben ik nu zo dom, of… daar waar je ouderen langer laat werken, blijven ze de plaats van jongeren innemen. Om een lang verhaal kort te maken: wanneer je 50/55 jaar en ouder bent behoor je tot de BETAALgeneratie! Te halen valt er niets meer! Sterker nog: je wordt op alle manieren gekort: nu en straks na 45 jaar en meer werken!

 7. Tja laat iedereen nog meer en langer werken, krijgen we straks niet alleen een verdeeldheid tussen jongeren en ouderen ( gelijkheidsbeginsel) maar ook nog tussen werkenden en niet werkenden. Voor bepaalde groepen is al geen werk te krijgen. Hoe asociaal kun je als werkgever zijn? Graaien????

 8. Ik krijg bij het lezen van deze ongenuanceerde reacties steeds meer het idee dat ik de Elsevier online aan het lezen ben en niet een vaktechnische nieuwsbrief.

 9. Iemand die dit geneuzel zat is op

  Reactie op Werger (de werkgever): is het niet zo dat mensen moeilijk vrij konden/kunnen krijgen en dat daardoor stuwmeren ontstaan zijn? is het niet zo dat u meneer de werkgever veel meer vrijheid neemt op tijdstippen dat uw werknemers in de productiehallen staan? Iedereen heeft TWINTIG wettelijke vakantiedagen en geen 24. Niet meer, niet minder. De rest is geregeld via de cao’s. Is het niet zo dat u samen met de werknemersbonden overeen gekomen bent dat we uren moesten inleveren om jongeren aan het werk te krijgen in de tachtiger jaren?!?

 10. Laten wij beginnen met vast te stellen waarom wij vrije dagen hebben. Vrije dagen zijn er om te genieten van de weldaad die wij in onze samenleving hebben. In de vorige eeuw is er veel goeds neergezet om niet alleen te moeten werken maar ook vrij te mogen zijn. Een combinatie van werken en vrij zijn geeft een samenleving in balans. Alleen de balans kunnen wij niet altijd vasthouden. Als je werkt ben ik van mening dat je recht hebt op 3 weken zomervakantie, een weekje met kerst en een weekje voorjaar, wintersport etc.. Degene die fulltime werkt, heeft ook nog dagen nodig voor (leuke) verplichtingen. De parttimer kan dit plannen op zijn niet werkdagen. Conclusie een fulltimer heeft 30 verlofdagen nodig en een parttimer heeft aan 25 verlofdagen (na rato dienstverband) voldoende. De werkgever heeft hiermee medewerkers die voldoende ontspannen zijn en daarnaast hoeft de werkgever geen stuwmeren te laten ontstaan. En met deze uitgangspunten op basis van beleid t.a.v. arbeidsvoorwaarden kun je de discussie zuiver voeren. En alle (terechte) economische, generatieverschillen en andere consequenties hebben dan alleen invloed op uitvoering van nieuw beleid

 11. Ik begin dit allemaal zo zat te worden! Oh oh het is crisis dus laten we lekker de werknemer gaan uitkleden. Alles wordt duurder, de salarissen blijven vrijwel gelijk (tenzij je gaat verkopen, maar belastingtechnisch h?..) en dan ook nog van onze eigen opgebouwde atv dagen willen snoepen, of eigenlijk gewoon opvreten! Nemen, nemen, nemen is het motto van werkgevers, belachelijk! Er zullen vast werknemers zijn die een aantal vrije dagen zouden willen verkopen, laat deze mensen dat gewoon zelf regelen met hun werkgever, beetje extreem om dat vast te laten leggen in de CAO, laat de optie er voor de werknemer gewoon zijn. Een collega van mij verkoopt soms weleens haar dagen en daar hebben wij echt geen CAO aanpassing voor nodig. Geneuzel allemaal!

 12. Ik denk dat Hans (1) Werger en Anne door elkaar haalt.
  Het lijkt er inderdaad op dat de oudere (zgn duurdere) werknemer steeds meer het “kind van de rekening” wordt.
  Werger “vergeet” nog het pensioengat, het ANW-gat en het AOW-gat, waardoor het voor veel ouderen magere jaren gaan worden na pensionering.
  De jongeren vergeten dat de nu oudere werknemers ooit jong waren en toen ook minder verdienden en er helemaal niets geregeld was voor kinderopvang en zorgverlof. En nu de ouderen met pensioen in zicht graag wat willen gaan genieten, worden ze financi?el uitgekleed. Ha(r)telijk dank !!!

 13. Bij een tekort aan werknemers worden de kranen opengezet: een auto van de zaak, een laptop, een aantrekkelijk salaris, uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, ATV, 25 vakantiedagen, etc. etc.
  Nu in deze (door de rijken der aarde veroorzaakte) crisistijd en een overschot aan werknemers worden de CAO’s op alle voor de werknemers gunstige regelingen aangepast. Ben je het er niet mee eens? Jammer, voor jou een ander.

 14. Een collega van mij zegt vaak op vrijdagmiddag: “wat fijn dat er ook deze week weer voor precies 40 uren werk was”. Maar met een 60-urige werkweek was er waarschijnlijk wel voor 60 uren werk geweest. Feit is dat ons vermogen om te produceren nog steeds toeneemt. We zijn met steeds minder mensen in minder tijd in staat meer te produceren. Waar vroeger tig arbeiders met de zeis gras maaiden volstaat nu ??n arbeidskracht en een grote maaimachine. De vraag is of een werkweek van 40 uren te veel of te weinig is. Uit oogpunt van “kosten” zal een 60-urige werkweek met 2 weken vakantie op jaarbasis wel beter zijn dan een 36-urige werkweek met 8 weken vakantie op jaarbasis. Welvaart en welzijn liggen niet aan dezelfde kant van de balans.
  De vraag is ook waar “de nullijn” ligt. Er was een tijd dat het normaal was ook op zaterdag te werken of naar school te gaan. Misschien komt er ooit een tijd dat we een 4-daagse werkweek normaal vinden. Hebben we een dag extra om meer geld uit te geven. Ieder voordeel heeft zijn nadeel, Cruijff zei het al.

 15. Ton Choufoer sr. op

  Ik adviseer alle reageerders eens te kijken naar “: Het akkoord van Wassenaar”, bijvoorbeeld in Wikipedia.
  Destijds is voor elk uur ATV genoegen genomen met minder salarisverhoging. Afschaffing van ATV kan dus niet anders dan door omzetting in salaris. Wellicht dat in deze tijd veel werknemers dat graag zouden zien?

 16. werkgevers willlen naar mijn mening terug naar de tijden rond 1880. Werknemers zijn weggooi artikelen die meer last dan gemak veroorzaken. Je ziet in deze tijd meer en meer de mentaliteit en instelling van de meeste werkgevers naar voren komen. Weg met die lastige werknemers die je nog geld moet betalen ook. Met de meeste werkgevers heb ik het wel gehad. Gelukkig zijn er ook nog goede werkgevers maar ik denk dat deze zo langzamerhand op de vingers van een hand zijn te tellen. De opstelling van de werkgevers vind ik gewoon schandalig.
  Ik maak nu zelfs in mijn omgeving mee dat werkgevers zegeen dat personeel slechts 14 dagen achter elkaar met vakantie kunnen gaan en dan ook nog wanneer het de werkgever uitkomt.
  Schande

 17. Ik vind het jammer dat er zulke ongenuanceerde reacties gegeven worden. Het is prima om te debatteren over de toegevoegde waarde van ADV.

 18. De kreet ADV of ATV zou al lang verdwenen moeten zijn. In de jaren ’80 is bijna iedereen parttime gaan werken in meer of mindere mate, ten opzichte van de 40-urige werkweek die toen gewoon was.Om dat te financieren is toen afgezien van de loonsverhogingen waar toen best wel ruimte voor was. Dat alles had als doel om het beschikbare werk beter over de mensen te verdelen. In de praktijk wordt er flexibel met die parttime dienstverbanden omgegaan. Toch 40 uur per week werken en je parttime vrije uren flexibel opnemen als het werk het toelaat. Kennelijk hebben de werkgevers meer werk dan dat de huidige personeelsbezetting aan kan. Oplossing kan zijn om de huidige personeelsbezetting mer uren te laten maken. Prima, maar dan wel uitbetalen van die uren. Alternatief is om het werk te herschikken en mensen aan te nemen. Deze discussie hoor ik niet en daarom denk ik dat het toch vanuit de werkgevers een ordinaire bezuiniging is om het personeel tegen hetzelfde loon meer ueren te laten maken.

 19. @Werger, Je kunt je medewerkers voorstellen om de adv-dagen te verkopen. Om de stuwmeren tegen te gaan hebben wij bijvoorbeeld een bovengrens aangegeven van hoeveel uren je maximaal van een voorgaand jaar mee mag nemen. Als een medewerker toch een groter verloftegoed wenst op te bouwen voor een specifiek doel, dan dient hij dit met zijn afdelingshoofd schriftelijk af te spreken. In dat jaar wordt er dan ook op gelet dat deze dagen worden opgenomen. Je kunt ook aangeven dat de bovenwettelijke dagen (in julie geval 4) verkocht kunnen worden. Met de nieuwe wetgeving kun je je personeel er ook op wijzen dat verloftegoeden eerder vervallen tegenwoordig. Je zult zien dat er heel veel mensen gebruik zullen maken van de verkoop van ADVdagen. En wanneer je de bovengrens introduceert voor het meenemen van verlofuren naar een volgend jaar en dat dan de adv automatisch worden omgezet in salaris, dat je daarmee ook een hoop stuwmeren oplost. Er zijn dus wel degelijk mogelijkheden om stuwmeren tegen te gaan en op te lossen. Let wel, het aangeven van de bovengrens voor het meenemen van verlofuren moet wel contractueel met iedereen overeengekomen worden of vastgelegd worden in een huishoudelijk reglement of arbeidsvoorwaarden document dat is goedgekeurd door OR en/of pvt

 20. Indien je meer werkt dan je contracturen heb je recht op compensatie. In geld of in vrije tijd. Het ontstaan van verlofstuwmeren is geheel te wijten aan de werkgever. Die wil immers dat mensen langer werken. De werkgever kan ook een extra medewerker of extra medewerkers aannemen en gewoon medewerkers niet meer laten werken dan de contracturen. Indien de ATV afgeschaft wordt en medewerkers moeten wel dezelfde uren maken dan moet er meer betaald worden. Simpel dus.

 21. volgens mij is dit heel simpel
  atv inleveren en terug naar een 32 urige werkweek. Meer mensen aan het werk – ouderen en jongeren – meer vast, minder op uitzendbasis. Minder uitkeringtrekkers en minder belastingbetalen dus meer loon