Vakantiedagen afkopen wordt niet gunstiger

0

Het kabinet is niet van plan het fiscaal aantrekkelijker te maken bovenwettelijke vakantiedagen af te kopen. Volgens minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zou dat leiden tot een ongelijke behandeling van werknemers, omdat niet iedereen over extra dagen beschikt. Ook zijn de gevolgen voor de schatkist onduidelijk als vakantiedagen tegen een lager tarief kunnen worden afgekocht.

Asscher heeft dat laten weten op schriftelijke vragen van de Tweede Kamerleden Ed Groot en Mariëtte Hamer (beiden PvdA). Zij reageerden op een bericht dat Nederlandse ondernemingen in totaal voor 16 miljard euro aan niet-opgenomen vakantieverlof op de balans hebben staan. Wanneer dat geld vrijkomt, zou dat de economie kunnen stimuleren, opperen ze.

Belastingtarief
CNV Vakmensen stelde eerder voor dat de overheid een belastingtarief van 25 procent gaat hanteren op het verkopen van verlofdagen, in plaats van de gebruilijke loonbelasting. Asscher erkent dat het geld de economie zou kunnen stimuleren, maar volgens hem is het niet zeker of bedrijven op dit moment er voor voelen om vakantiedagen in geld uit te keren. Bovendien zou het geld ook gebruikt kunnen worden om te sparen in plaats van het te besteden.

Bekijk het dossier Vakantiedagen voor meer informatie over bijvoorbeeld het kopen en verkopen van vakantiedagen, en de waarde van een vakantiedag.

ANP / XpertHR Actueel

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.