Uitbetalen van vakantiedagen

2

Welk bedrag geldt als uitgangspunt bij de uitbetaling van vakantiedagen?

 

Per vakantiedag moet het loon dat de werknemer over één dag verdient, worden vergoed. Dat betekent inclusief de
vakantiebijslag en pro rata eventuele vaste 13e maand of vaste eindejaarsuitkering. Verder dient het loonniveau
van het moment van uitbetaling als uitgangspunt te worden genomen. Als een werknemer vakantiedagen van voorgaande jaren waarin hij bijvoorbeeld minder verdiende heeft meegenomen, moet de werkgever ook die dagen op basis van het huidige loonniveau uitbetalen.

De Xpertise-artikelen zijn eerder gepubliceerd in de gelijknamige rubriek in P&Oactueel Magazine

f& Meer Xpertise »

f& Dossier Vakantiedagen »

MEER WETEN?

Op XpertHR.nl vindt u uitgebreidere informatie over verschillende arbeidsverhoudingen met voorbeelddocumenten, checklists, et cetera.
CONTACT
XpertHR.nl is dé HR Antwoordbank. Bent u geïnteresseerd in XpertHR? Vraag dan een demonstratie aan op www.xperthr.nl of bel (020) 515 9555.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Op bovengenoemde wijze vindt dit ook binnen onze instelling plaats. Echter in onze CAO staat dat medewerkers hun bovenwettelijk verlof uit kunnen laten betalen.
  Op dit moment is er een discussie over het uurloon dat aangehouden moet worden in het geval de medewerker ivm demotie o.i.d. nu een lager uurloon heeft dan aan het begin van dit jaar.
  Welk uurloon moeten wij dan aanhouden en waar kan ik hier wettekst/regelgeving over vinden?

 2. Hans van Dongen op

  @ Caro d.d. 3/8: Vanuit Europese richtlijnen (verhelderd door het Europese Hof) is in NL in wetsartikelen 7: 640 BW (tijdens dienstverband alleen bovenwettelijke dagen uitbetalen) en 7: 641 BW (na aflloop dienstverband wettelijke en bovenwettelijke dagen uitbetalen) geregeld.

  Heel simpel gezegd komt de waarde van een vakantiedag in geld neer op de loonwaarde die deze dag zou hebben gehad als deze op dat moment niet uitbetaald zou zijn geworden maar zou zijn genoten in vrijaf.

  De loonwaarde van een genoten vakantiedag omvat niet alleen het bruto uurloon maar ook andere vaste loonbestanddelen zoals ploegentoeslag; vakantietoeslag, persoonlijke toeslag, gemiddelde bonussen/provisie. Recent heeft een rechter ook de werkgeversbijdrage in de pensioenpremie daartoe gerekend (hetgeen in mijn ogen niet correct is maar het zij in de ogen van die rechter zo in die kwestie).

  Bij CAO kan van deze uitbetalingswaarde worden afgeweken voor de uitbetaling van de bovenwettelijke vakantiedagen, maar daar ben ik nog geen voorbeelden van in de praktijk tegen gekomen.

  Omdat het gaat om de waarde “van nu” (wat zou de vakantiedag aan loonwaarde opleveren als hij nu genoten zou zijn), gaat het bij uw werknemer die een loonsverlaging heeft ondergaan in verband met een demotie om het huidige lagere loonniveau. Omgekeerd zou een promotie dus meer waarde in geld opleveren dan in de tijd dat de vrije dag opgebouwd was.

  Hans van Dongen / Steunpunt Arbeidszaken / 3-8-2012