Straks 5 dagen vaderschapsverlof

2

Na de geboorte van hun kind mogen vaders straks drie extra dagen onbetaald verlof op nemen. Nu hebben zij recht op twee dagen betaald verlof. Wat houdt het vaderschapsverlof in?

Kraamverlof

De echtgenoot of partner van de moeder van een pasgeboren kind heeft recht op verlof. Dit wordt vaderschapsverlof genoemd, maar omdat de partner van de moeder ook een vrouw kan zijn is het gangbaar om van kraamverlof te spreken.

Hoe is het nu?

Kraamverlof is geregeld in de Wet arbeid en zorg en is in feite een aanvulling op het calamiteitenverlof. Het recht op kraamverlof geldt pas vanaf de dag na de bevalling, om precies te zijn vanaf het moment dat het kind feitelijk op hetzelfde adres woont als de moeder. Het verlof moet binnen vier weken na de bevalling worden opgenomen.

 • De werknemer geeft zo snel mogelijk door wanneer het kraamverlof moet ingaan.
 • Binnen vier weken nadat het kind thuis is, moet het verlof worden opgenomen. Als het kind thuis wordt geboren, geldt dat het verlof binnen vier weken na geboorte wordt opgenomen.
 • Tijdens het kraamverlof wordt het loon van de werknemer doorbetaald.
 • Op dit moment heeft de werknemer recht op twee dagen betaald kraamverlof.

Straks

 • Als het aan Asscher ligt, heeft de werknemer straks recht op vijf dagen verlof.  Een vader kan dan bovenop de huidige twee dagen nog drie dagen onbetaald verlof opnemen. Als werkgever kun je de opname van dit verlof niet weigeren.

Afwijkende afspraken

Over de duur en de betaling van het kraamverlof kunnen afwijkende afspraken worden gemaakt tussen werkgevers en werknemers.

Calamiteitenverlof

Voor de bevalling en het aangifte doen van de geboorte hoeft een werknemer geen kraamverlof op te nemen. Hiervoor kan calamiteitenverlof worden opgenomen.

Discussie

Over de inrichting van het vaderschapsverlof bestaat discussie. Zo is werkgeversorganisatie MKB-Nederland woest. ‘De overheid moet eens stoppen met het eindeloos in de snoepdoos van de werkgevers graaien’, fulmineert voorzitter Michaël van Straalen op de website van MKB-Nederland. ‘Hoe is het mogelijk dat politici in een tijd dat zoveel ondernemers omvallen zelfs maar denken aan het uitbreiden van verlofrechten.’

Maatwerk

Van Straalen vreest dat het vaderschapsverlof daarmee in een claimcultuur van ‘ik heb recht op’ belandt, terwijl het nu ‘bijna altijd in goed overleg en met maatwerk wordt geregeld’. Asscher vindt de reactie van de werkgeversorganisatie ‘gênant’ . ‘Als je zo reageert op 3 dagen extra vaderschapsverlof ben je niet van de 21e eeuw.’

GroenLinks

‘De beweging is een mooie eerste stap’, reageert Tweede Kamerlid Linda Voortman. ‘Maar als Asscher echt wil dat alle vaders gebruik kunnen maken van het vaderverlof, moet hij ervoor zorgen dat het verlof betaald wordt.’  GroenLinks heeft een voorstel liggen om dat mogelijk te maken. GroenLinks Europarlementariër Marije Cornelissen pleitte eerder in het Europese Parlement voor 20 weken zwangerschapsverlof en twee weken vaderschapsverlof. Dit langere verlof zou 140 miljoen kosten.

Bron: nu.nl, overheid.nl, ANP. Bron cijfers in afbeeldingen: RTL Nieuws.

Lees de brief van Asscher
Bekijk ook welke andere aanpassingen er komen om de verlof en arbeidstijden te moderniseren.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. A.F. Bongers op

  Om allerhande soorten verlof van persoonlijke aard te bundelen is indertijd de Levensloopregeling geannonceerd. Een prima regeling maar misbruikt voor een vervroegd pensioenregeling. Daarvoor was de regeling nooit bedoeld. Sterker nog: in eerste instantie zelfs nadrukkelijk uitgesloten. Toen alle vervoegd regelingen (zoals o.a VUT) werden afgeschaft moest ook de Levensloopregeling er aan geloven. Een gemiste kans . . . . Vandaag extra ouderschapsverlof, volgende keer grootouderverlof en wat je nog meer kan bedenken. Welk verlof ook: Laat de medewerker dat uit zijn eigen potje betalen.

 2. J.G.A. Zielhorst op

  Graag zou ik willen weten wanneer het wetsvoorstel definitief gaat worden. Is daar al enig zicht op?