SER pleit voor betaald ouderschapverlof

0

De Sociaal-Economische Raad (SER) pleit voor een vereenvoudiging van de verlofregels na de geboorte van een kind. Partners moeten in eerste instantie zes weken betaald verlof krijgen. Minister Wouter Koolmees houdt zich aan het oorspronkelijke plan: tot zes weken kraamverlof voor partners, waarvan één week volledig doorbetaald. Hij zal hiervoor ‘binnenkort’ een plan presenteren.

Het huidige verlofstelsel bestaat uit veel regelingen en is in de praktijk erg ingewikkeld, concludeert de SER in een advies aan het kabinet. Daarom stellen zij voor om de bestaande regelingen te vereenvoudigen door kraamverlof en partnerverlof in het ouderschapsverlof samen te voegen.

Ook in de financiering moet een aanpassing komen. De SER adviseert in eerste instantie een betaling voor een periode van maximaal zes weken voor partners. Verder wordt geadviseerd als vervolgstap het betaalde ouderschapsverlof (naast het bestaande, betaalde zwangerschaps- en bevallingsverlof) ook uit te breiden naar moeders.

Minister Koolmees: tot zes weken vaderschapsverlof

Het advies van de SER komt niet overeen met de plannen die het nieuwe kabinet bij de presentatie van het regeerakkoord introduceerde. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werk liet vandaag in een reactie aan ANP weten dat hij binnenkort zijn plannen voor uitbreiding van het kraamverlof voor partners zal presenteren. Het gaat dan om één week volledige doorbetaling en vijf weken 70 procent, waar werkgevers en werknemers premie voor gaan betalen.

Koolmees wijst erop dat Nederland achterloopt vergeleken met andere landen. ‘In landen om om heen hebben partners van vrouwen die een kind krijgen veel vaker langer verlof. Dat is goed voor de arbeidsmarkt. Dat is ook goed voor de band tussen ouder en kind. En die regeling gaan we dus ook uitwerken.’

SER: langer en betaald ouderschapsverlof

Volgens de SER heeft het huidige onbetaalde ouderschapsverlof een beperkend effect op de arbeidsparticipatie van vrouwen. Om te komen tot een gelijkere verdeling van betaalde arbeid en zorg tussen mannen en vrouwen en per saldo hogere arbeidsdeelname, is het volgens de SER belangrijk vooral in het eerste half jaar na de geboorte het opnemen van het betaalde verlof te stimuleren. Vooral in die periode maken ouders keuzes voor bepaalde arbeids- en zorgpatronen. Die patronen blijven in de verdere loopbaan vaak voor een groot deel gehandhaafd.

Meer weten over de huidige ouderschapsregeling?

In XpertHR vindt u veel informatie over de huidige regelingen voor ouderschapsverlof en zwangerschaps- en bevallingsverlof. Bent u geabonneerd op XpertHR de HR Antwoordbank dan kunt u onbeperkt lezen. Heeft u geen abonnement dan kunt u twee artikelen lezen. Meer informatie >>>

Bron: ANP, SER

 

 

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.