Recht op verlof voor zorg vriend of bekende

0

Wie werkt en tegelijk voor een zieke vriend of bekende zorgt, krijgt recht op zorgverlof. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Op dit moment mag er alleen zorgverlof opgenomen worden voor een zieke partner, kind of ouder. Het kabinet wil de verlofmogelijkheden uitbreiden omdat mensen steeds meer zorgtaken hebben.

Per 2015
Wanneer zorgverlof voor vrienden of bekenden mag worden opgenomen, moet nog nader geregeld worden. Volgens Asscher zal dat zo gebeuren dat misbruik zoveel mogelijk is uitgesloten. Het nieuwe beleid gaat naar verwachting in 2015 in.

Het recht op zorgverlof geldt voortaan voor alle vormen van zorg.

Huidig zorgverlof
Nu geldt het recht op langdurend zorgverlof alleen als het gaat om een levensbedreigende ziekte. Langdurend verlof (6 weken) is onbetaald. Bij kortdurend zorgverlof (2 weken) ontvangt iemand 70 procent van zijn loon. Het is maar eenmaal per jaar toegestaan.

Vaderschapsverlof
Het kabinet breidt ook het vaderschapsverlof uit. Bovenop de 2 dagen kraamverlof voor nieuwe vaders komen 3 dagen onbetaald verlof. De werkgever mag dat niet weigeren. Lees wat het kraamverlof inhoudt, en wat er gaat veranderen als het aan Asscher ligt.

Het kabinet is kritisch over een initiatiefwet van CDA en GroenLinks om werknemers het recht te geven thuis te werken, zei Asscher donderdag. Hij voorziet te veel praktische problemen.

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.