PraktijkvraagOuderschapsverlof weigeren, mag dat?

1

Mijn medewerker heeft ouderschapsverlof aangevraagd maar dat komt echt niet uit, mag ik ouderschapsverlof weigeren?

Ouderschapsverlof is het recht voor iedere ouder om verlof op te nemen om te zorgen voor een kind dat jonger is dan 8 jaar. Dit mag je in principe niet weigeren. Het is een recht van een werknemer dat is vastgelegd in de wet; artikel 6:1 e.v. van de Wet arbeid en zorg.

Zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang

De werkgever kan, na overleg met de werknemer, de door deze gewenste wijze van invulling van het verlof op grond van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang wijzigen, tot vier weken voor het tijdstip van ingang van het verlof.

Van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang is zelden sprake. De volgende omstandigheden leveren in de meeste gevallen geen zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang op:

    • er is geen goede vervanging op de dag van het ouderschapsverlof;
    • projecten komen stil te liggen;
    • er geldt op grond van afspraken met de ondernemingsraad een bepaalde minimum werkweek.

Meer praktijkvragen

  • In samenwerking met XpertHR plaatst de redactie een praktijkvraag. Deze vraag wordt beantwoord door juristen van XpertHR. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Vraag meer informatie of een demonstratie aan >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Edith van Schie is auteur bij XpertHR. Daarnaast is zij adviseur op het gebied van arbeidsrecht en HR. Edith is jarenlang actief geweest als arbeidsrechtadvocaat, maar heeft de zaken ook een paar jaar van een ‘andere kant’ kunnen bekijken toen zij bij de rechtbank werkzaam was. Zij publiceert over arbeidsrecht en HR.

1 reactie

  1. aasdfasdfasdf op

    In principe? Dat vind ik altijd een gevaarlijke toevoeging……mag het nu wel of niet??