Petitie voor uitgebreid vaderschapsverlof

6

Al ruim 40.000 mensen hebben de ‘ papa-petitie’ van het blad Ouders van Nu ondertekend. In deze petitie pleit het blad voor een langer kraam- en ouderschapsverlof voor vaders.

Volgens hoofdredacteur Hilde Tholen heeft Nederland naast Ierland en Zwitserland momenteel de slechtste verlofregeling van Europa. Dit terwijl de oude regeling op 1 januari uitgebreid is met drie dagen onbetaald verlof, naast de twee dagen betaald verlof die vaders al kregen. Degenen die de petitie ondertekend hebben, willen minimaal 10 dagen betaald verlof en honderd dagen ouderschapsverlof, die vaders kunnen opnemen in de eerste 1000 dagen na de geboorte van hun kind.

Ondanks de versoepeling vindt Ouders van Nu de verlofregeling in Nederland niet voldoende. ‘Het is niet meer van deze tijd. In de meeste landen om ons heen hebben vaders twee weken vrij en in Scandinavische landen is het helemaal goed geregeld.’

Volgens het blad is het voor vaders heel belangrijk om na de geboorte tijd door te brengen met het kind, zodat ze zich aan elkaar kunnen hechten en zodat de vader beter in de vaderrol kan groeien en routine kan krijgen in de verzorging.

Tholen geeft aan dat vooral een aantal werkgevers een uitbreiding van het verlof tegenhouden. ‘Maar er zijn ook moderne bedrijven, zoals Netflix en Google, die al iets meer rekening houden met vaders na de geboorte van een kind.’

Bron: RTL Nieuws

Lees ook: Zorgverlof: hoe zit het nou?

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

6 reacties

 1. Claudia Toebes op

  Enige nuace is misschien wel op zijn plaats. In Scandinavie wordt veelal door beide ouders fulltime gewerkt, dit in tegenstelling tot Nederland, waar nog steeds veelal vrouwen kiezen om minder te gaan werken na de bevalling.
  Daarnaast ben ik eigenlijk benieuwd hoeveel mannen de petitie getekend hebben. Of zijn het wellicht toch weer de vrouwen?! Dit wordt dan weer niet vermeld. Jammer.

 2. Maar goed dat mannen tot op hoge leeftijd nog kinderen kunnen verwekken. Als de de seniorendagen verdwijnen kunnen ze altijd nog overstappen naar het (hernieuwd) vaderschap.

  Tja, wat een wereld. Seniorendagen moeten verdwijnen in verband met discriminatie en vaders krijgen 10 dagen van de baas. Dat is natuurlijk geen discriminatie. Wat een ….

 3. L.T. Haasjes op

  Hoeveel (betaalde)verlofdagen heeft een werknemer in de genoemde europse landen? Als de vaders bereid zijn om hun verlofdagen op europees niveau te brengen, valt er wellicht met de werkgevers te praten. Want de werkgever moet het vaderschapsverlof toch betalen?

 4. Als we met zijn allen ons systeem willen moderniseren: prima! laten we dan ook gelijk solidair zijn en bereid zijn om dit via belasting te betalen. Waarom moeten werkgevers hiervoor opdraaien? Immers, voor de moeders krijgen werkgevers via het UWV de vangnetregeling, dus waarom niet voor de vaders? Dat zou al veel vd pijn bij werkgevers weghalen!!!

 5. A.F. Bongers op

  De levensloopwetregeling werd ooit geannonceerd om tijdens je loopbaan om allerlei uiteenlopende redenen verlof op te nemen. Dat kon afhankelijk zijn van de levensfase, maar ook van je persoonlijke omstandigheden. Er waren fiscale faciliteiten en heffingskortingen. Veel werkgevers betaalden ook een deel van de inleg. De vakbonden hebben hun uiterste best gedaan om de regelingen om te zetten in een vervroegd pensioenregeling (waarvoor het nou net niet bedoeld was). Vervolgens hebben we  een nieuwe (vitaliteits) regeling ter vervanging van de Levensloop aangekondigd en deze voortijdig de nek omgedraaid, vanwege bezuinigingen. De Levensloop was zo gek nog niet: daar had het ouderschapsverlof van betaald kunnen worden, met nog een extra premie n.b.! En uiteindelijk is het verlof geen probleem, maar de financiering, dus uit de lengte of uit de breedte, zal het opgebracht moeten worden.

 6. Ruud van Gerrevink op

  Het lijkt heel modern. Maar het is slechts schone schijn. Wanneer is het zover dat net zoveel mannen als vrouwen er voor kiezen om de zorg voor de kinderen op zich te nemen en als ‘huisman’ minder (of tijdelijk niet) te gaan werken? En dat we dan een petitie zien dat vrouwen graag 2 weken ouderschapsverlof willen. Dan zijn we er pas. Emancipatie is een culturele ontwikkeling, geen wettelijk probleem.