Ouders krijgen recht op betaald ouderschapsverlof

0

Op dit moment krijgen niet alle ouders betaald tijdens het ouderschapsverlof. De EU wil dat iedereen recht heeft op twee maanden betaald ouderschapsverlof.

Nieuwe ouders hebben momenteel alleen recht op zes maanden onbetaald verlof. Daarin komen dankzij een nieuwe EU-richtlijn twee betaalde maanden voor beide ouders. Het Europese land waar de ouders in wonen mag zelf bepalen hoe hoog die toeslag wordt. Daarbij moet rekening worden gehouden dat gezinnen met die toeslag fatsoenlijk moeten kunnen leven.

Geboorteverlof

In Nederland hebben moeders recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Momenteel hebben partners na de geboorte van hun kind recht op vijf dagen betaald verlof. In 2020 verandert dat naar maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof. 70 procent van het loon wordt in die periode maandelijks doorbetaald door UWV. Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) staat volledig achter de nieuwe regels. ‘Ik had het nog mooier gevonden als het volledige loon moest worden doorbetaald. Een vergoeding van 70 procent is onaantrekkelijk voor mensen die rond het minimumloon verdienen. Daarbij moet de toegang tot dit verlof niet afhankelijk zijn van de dikte van je portemonnee.’

Gelijke behandeling

Jongerius is van mening dat het Europees Parlement wel iets te zeggen heeft over het ouderschapsverlof. Het gaat namelijk om een gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen. Zij geeft als voorbeeld dat meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen financieel afhankelijk is. ‘Hopelijk blijven ouders door de makkelijke verlofregelingen niet vastzitten in oude rolpatronen. Vrouwen werken vaak in deeltijd, maar als de man wegvalt, blijven vrouwen vaak in armoede achter.’

 • Geboorteverlof en andere verlofsoorten voor partners

  Als de partner van een medewerk(st)er van een kindje bevalt, dan zijn er diverse verlofsoorten voor deze medewerk(st)er. Lees in deze whitepaper over de verschillende soorten met daarbij de aandachtspunten:

  • Calamiteitenverlof
  • Geboorteverlof
  • Aanvullend geboorteverlof
  • Ouderschapsverlof
  • Bijzonder verlof bij overlijden moeder

   

  Download de whitepaper
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.