Nog weinig gebruik gemaakt van ouderschapsverlof

0

Ouders nemen volgens het CBS meer ouderschapsverlof op dan tien jaar geleden. Toch wordt er nog mondjesmaat van het ouderschapsverlof gebruik gemaakt. Ruim driekwart van de vaders die recht heeft op het verlof, nam dit in 2013 niet op. Bijna de helft van de moeders maakte geen gebruik van de mogelijkheid om vrij te nemen voor de kinderen.

De partner van de moeder heeft na de geboorte van een kind recht op drie dagen onbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof kun je binnen 26 weken opnemen. Het is sinds 2009 mogelijk om het verlof verspreid of in gedeelten op te nemen. Hierdoor nemen vooral vaders meer ouderschapsverlof op. Ouders kunnen tot hun kind 8 jaar is ouderschapsverlof opnemen, mits zij minstens een jaar in dienst zijn bij hun werkgever.

Arbeidsduur

De arbeidsduur van mannen verandert in het algemeen nauwelijks na de geboorte van het eerste kind. Vaak blijven zij evenveel werken als voor de geboorte, of gaan zij zelfs meer uren werken. 58 procent van de vrouwen bleef evenveel werken na de geboorte van hun eerste kind.

Bron: CBS

Lees ook: Asscher in de bres voor bevallings- en zorgverlof en Zorgverlof: hoe zit het nou?

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.