Niet alle prille vaders hebben behoefte aan verlof

3

In principe heeft elke vader de mogelijkheid om een kraamverlof van twee dagen op te nemen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat niet elke vader hier gebruik van maakt. Zo’ n 17% werkt deze twee dagen gewoon door in plaats van betaald verlof aan te vragen.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2013 zo’n 120.000 mannelijke werknemers een kind hebben gekregen. Vier op de vijf vaders namen in de eerste vier weken hun verlof. Daarbij werden vaak nog vakantiedagen opgenomen of gebruik gemaakt van arbeidsduurverkorting.

Geen behoefte

Opmerkelijk is dat de voornaamste reden om geen verlof aan te vragen ‘geen behoefte’ was. Dit geldt voor zo’n 6% van de mannelijke werknemers tussen de 15 en 64 jaar. Als wel alle 120.000 mannelijke werknemers gebruik hadden gemaakt van het verlof dan hadden er ruim 2 miljoen arbeidsuren doorbetaald moeten worden. Dat staat gelijk aan ongeveer 46 miljoen euro.

Vanaf 2017 is het mogelijk om het vaderschapsverlof van twee naar vijf dagen te verlengen.

Bron: CBS

Lees ook: Kraamverlof vaders verlengd

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Het percentage vaders die geen behoefte hebben aan de twee dagen kraamverlof ligt natuurlijk veel hoger.
    De 6% is gebaseerd op een wel zeer ruime leeftijdsgroep. Gelukkig zijn er weinig 15-jarige vaders.