Langer zwangerschapsverlof kost meer dan het oplevert

5

Het uitbreiden van het huidige zwangerschapsverlof van zestien weken met twee weken kost € 117 miljoen, verlenging met vier weken kost € 322 miljoen.

 

Dit blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek dat minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Het onderzoek is op verzoek van de Tweede Kamer uitgevoerd (motie-Van Hijum).

Langer verlof heeft beperkte effecten op het ziekteverzuim en het gebruik van zorg door de moeder. Het onderzoek laat zien dat langer verlof geen effect heeft op de gezondheid van kinderen. Meer verlof leidt daarentegen wel tot extra kosten voor werkgevers. Vrouwen werken niet, maar de werkgever moet wel het loon betalen. UWV vergoedt het overgrote deel van deze kosten, maar werkgevers betalen daarvoor premie. Ook maken werkgevers kosten omdat zij vaak voor vervanging moeten zorgen.

Het Europees Parlement stemt dit najaar over een verlenging van het zwangerschapsverlof naar achttien of twintig weken. Nederland is tegen deze verlenging. Minister Donner ziet meer in een flexibeler ouderschapsverlof en betere mogelijkheden om werk en privéleven goed te combineren.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Het totale verlof inclusief ouderschapsverlof is voldoende groot om wat dan ook te doen.
  Groepen selecteren zoals bv ouders die werken en prive op elkaar moeten kunnen afstemmen is oke, zolang de regelingen maar geen ongelijkheid ten opzichte van andere werknemers in de hand werken.
  Verschillen zijn er toch al. Maar moeten mijns inzien niet groter worden.

  gr jske

 2. Anja van Os op

  Mijns inziens zijn de huidige 16 weken toereikend en uit ervaring met ex zwangere collega’s zijn deze blij als ze na die periode weer aan het werk mogen. De mogelijkheid tot ouderschapsverlof is er ook altijd nog. De werkgever doet bovendien over het algemeen niet moeilijk met verlof toestaan bij calamiteiten.

 3. S.Dicaverde op

  Ik heb drie kinderen en ik zou er een voorstander van zijn om zelf te bepalen hoelang je verlof opneemt met een maximum van 16 weken. Wel plijt ik sterk voor vaderschapsverlof, buiten het huidige ouderschapsverlof om.

 4. Ron Ladage op

  Ik kan medisch en ervaringgericht als man geen goed antwoord geven op het artikel.
  Wel op wat Donner vindt, wanneer hij er ook een echt beleid van zou maken, met goede afspraken en in de wet vastgelegd, zodat sancties bij niet nakomen kan worden toegepast.
  Mijns inzien is het grootste probleem de mogelijke opvang na de bevalling, de baby mee kunnen nemen naar het werk, een goede ruimte voor moeder en kind, in later stadium een goede kinderopvang regeling, ga eens in Zweden kijken, daar heeft men al jaren door hoe belangrijk het is om ook vrouwen in het arbeidsproces te kunnen houden.

 5. Marieke O. op

  Ik ben voor verlenging, in ieder geval na een keizersnede. Heb zelf een keizersnede ondergaan na een moeilijke zwangerschap en de 10 weken die ik daarna nog had waren absoluut niet toereikend. Of anders 2 weken verlof voor de man.