Italië overweegt menstruatieverlof

0

Wellicht wordt Italië het eerste westerse land waar vrouwen thuis kunnen blijven wanneer ze menstrueren. De Italiaanse Tweede kamer praat namelijk over een wetsvoorstel van vier vrouwelijke parlementariërs om dit te regelen.

Het idee is simpel: vrouwen die veel last hebben van hun menstruatie, kunnen twee dagen menstruatieverlof krijgen. Dat kan bijvoorbeeld met een doktersbriefje waarop staat dat de individuele vrouw maandelijks bovengemiddeld veel pijn heeft. De vier parlementariërs zijn alle lid van de Partito Democratico. In de komende maanden wordt over het voorstel gesproken en gestemd.

Voorstanders

Voorstanders van de regeling wijzen erop dat zo’n 10 procent van de vrouwen geregeld zóveel pijn heeft, dat het niet moreel zou zijn ze toch te laten werken. Ook wordt gezegd dat menstruatie een natuurlijk en biologisch teken is om het even rustig aan te doen. En in de meer feministische hoek wordt gezegd dat zulks allang geregeld zou zijn wanneer het juist mánnen waren geweest die elke maand een week lang ongemak zouden hebben gehad.

Ook in Nederland zijn deze verhalen te horen, al is het geuid nog maar klein. Peter de Vroed schreef bijvoorbeeld het boek Menstruatie, de grote ontkenning. Onlangs vertelde hij erover in het radioprogramma Spijkers met Koppen.

Tegenstanders

Tegenstanders van de wet wijzen niet alleen op praktische bezwaren (Hoe controleer je dit? Misbruik ligt op de loer), maar ook op mogelijke langetermijn nadelen. Ze zeggen dat werkgevers vrouwen (na het zwangerschapsverlof) nóg moeilijker zullen aannemen, waardoor vrouwen hun eigen emancipatie in de weg zitten. De gedachte is: hoe meer seksespecifieke verlofrechten vrouwen hebben, hoe groter de reden voor werkgevers om voor mannen te kiezen.

En de discriminatie van vrouwen is inderdaad flink aanwezig. Maar liefst een kwart van de vrouwen wordt in Italië tijdens of na de zwangerschap ontslagen, al is dat bij wet verboden.

Andere landen

Italië is het eerste westerse land wat nadenkt over een menstruatieverlof. Sommige grote bedrijven (zoals NIKE) hebben zelf al regelingen. En ook in landen als China, Japan en Zuid-Korea bestaan er al wetten en regels, soms zelfs al tientallen jaren.

Bron: The Independent

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.