Europese Commissie wil 10 dagen vaderschapsverlof

0

De Europese Commissie wil ruimere verlofregelingen voor ouders. Vaderschapsverlof moet minimaal tien dagen duren en betaald ouderschapsverlof vier maanden.

Het gaat om voorstellen die eurocommissaris Marianne Thyssen van sociale zaken wil presenteren, meldt het Financieel Dagblad (FD). Zij maken onderdeel uit van een breder plan van de Europese Commissie om Europa socialer te maken. Nieuwe verlofregelingen worden gebundeld in een aparte richtlijn over de werk-privébalans, zeggen ingewijden tegen het FD.

Huidige regeling in Nederland

Volgens de Europese voorstellen moeten vaders minimaal tien dagen betaald verlof krijgen rond de geboorte van hun kind. In Nederland voorziet de huidige regeling in twee dagen betaald verlof voor de werknemer. Daarnaast is er een regeling die het recht geeft op drie extra dagen ouderschapsverlof rondom de bevalling. Maar vanwege de economische crisis is er destijds voor gekozen om dit niet per definitie betaald verlof te laten zijn. Of dat verlof al dan niet doorbetaald wordt, hangt af van de werkgever en/of de cao. Zeker voor mensen met lagere inkomens blijkt de loondoorbetaling een doorslaggevende factor zijn.

Nieuw wetsvoorstel in de ijskast

Daarom kijkt het Nederlandse kabinet al langere tijd naar ruimere verlofmogelijkheden. Vorig jaar kwam er al een voorstel tot aanpassing van de Wet arbeid en zorg om het vaderschapsverlof uit te breiden met drie extra dagen met een uitkering. Dit wetsvoorstel werd afgelopen maand echter controversieel verklaard door de Tweede Kamer. Volgens de VVD heeft het voorstel een grote financiële impact en moet het daarom aan de formatietafel worden behandeld. CDA en D66 sloten hierbij aan en daarmee staat het wetsvoorstel over uitbreiding van het vaderschapsverlof voorlopig in de ijskast.

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.