Europees akkoord: 10 dagen kraamverlof voor vaders

0

Vaders moeten ten minste tien dagen kraamverlof kunnen opnemen als hun partner is bevallen. Werkgevers moeten over die periode minstens het loon betalen dat zij uitkeren bij ziekte. 

De nieuwe regeling gaat ook gelden voor partners van hetzelfde geslacht in de landen waarin zij officieel als partner worden erkend. De uitbreiding is onderdeel van een Europees pakket aan maatregelen rondom verlof met als doel de werk-privébalans voor werkende ouders te verbeteren. Onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement hebben hierover afgelopen week een akkoord bereikt.

Extra verlofmaatregelen

Naast de regelgeving over vaderschapsverlof zijn er meer maatregelen. Zo moeten werknemers volgens de Europese plannen bijvoorbeeld recht krijgen op vijf dagen mantelzorgverlof per jaar. En ouders krijgen formeel het recht om hun werkgever te vragen om flexibele werktijden. De Europese Raad van Ministers en het Europees Parlement moeten formeel nog stemmen over het akkoord.

Geboorteverlof in Nederland

In Nederland krijgen partners per 1 januari 2019 eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. De werknemer kan deze verlofdagen naar eigen inzicht opnemen. Maar moet dit wel doen binnen 4 weken na de geboorte van het kind.

  • Geboorteverlof en andere verlofsoorten voor partners

    Als de partner van een medewerk(st)er van een kindje bevalt, dan zijn er diverse verlofsoorten voor deze medewerk(st)er. Lees in deze whitepaper over de verschillende soorten.

     

    Download de whitepaper
Lees meer over:

Over Auteur