EU wil betere positie moeders

0

Brussel wil de positie van moeders op de werkvloer verbeteren en de arbeidsparticipatie van vrouwen vergroten. Concrete voorstellen moeten in 2016 komen, maar mogelijk worden het vaderschapsverlof, betere flexibele werkafspraken voor vrouwen én mannen en kinderopvang aangepast.

Dit maakte Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, via sociale media bekend. Brussel gaat de komende maanden aan het plan werken en zal hierbij ook kijken naar de situatie rond zwangerschapsverlof. Eerdere voorstellen vanuit Brussel voor een langer minimaal aantal weken zwangerschapsverlof in de EU bleek tot veel bezwaar te leiden bij verschillende landen.

Baat bij werkende vrouwen

En dat terwijl de EU volgens Timmermans veel baat kan hebben bij meer werkende vrouwen. ‘Het is nog steeds moeilijker voor vrouwen om te werken dan voor mannen. Dit is een moreel en sociaal probleem, omdat vrouwen meer risico lopen om in armoede te raken. Maar het leidt ook tot een grote verspilling van middelen voor de Europese economie. Deze situatie is grotendeels te wijten aan een gebrek aan mogelijkheden voor gezinnen om werk- en verzorgingstaken te verdelen’, schrijft hij op Facebook.

Uitgebreide aanpak

‘We hebben een uitgebreide aanpak nodig’, vervolgt hij. ‘Zwangerschapsverlof natuurlijk, evenals het recht om flexibele arbeidsafspraken te maken voor zowel vrouwen als mannen, ouderschapsverlof, vaderschapsverlof en beschikbaarheid van zorg voor kinderen en mensen die afhankelijk zijn van zorg. Het is in het belang van alle lidstaten om vooruitgang te boeken op dit gebied, met nationale maatregelen en steun van initiatieven vanuit de EU.’

In plaats van de eerdere plannen, die begin juli werden ingetrokken na zeven jaar vruchteloze onderhandelingen, denkt Brussel nu aan zaken als voorzieningen om borstvoeding te geven of betere juridische bescherming voor ontslag als vrouwen op verlof gaan.

Lees ook: Nog weinig gebruik gemaakt van ouderschapsverlof en Zorgverlof: hoe zit het nou?

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.