Arbo en arbeidstijden vakantiekrachten

0

Veel jongeren gaan tijdens schoolvakantie aan de slag gaan als vakantiekracht. Het soort werk dat ze mogen doen en de maximale duur van het vakantiewerk verschilt per leeftijd. Welke arbo-regels en arbeidstijden gelden er voor jongerengroepen?

13 en 14 jaar
Jongeren van 13 of 14 jaar mogen niet zelfstandig werken. Ook mogen zij niet in een fabriek of met machines aan de slag. Zeven uur per dag werken is toegestaan, maar nooit meer dan 35 uur per week en niet meer dan vijf dagen achter elkaar. Er is geen wettelijk minimumloon voor deze leeftijdsgroep ingesteld.

Uitzendkracht

15 jaar
Jongeren van 15 jaar mogen al behoorlijk zelfstandig werken, maar ook zij mogen geen machines hanteren. Voor hen geldt dat ze in de vakantie acht uur per dag kunnen werken, maar nooit meer dan veertig uur per week en niet meer dan vijf dagen achter elkaar. Een vakantiekracht van 15 jaar moet minimaal € 2,59 bruto per uur krijgen (per 1 juli 2014). Ze mogen zich bij een uitzendbureau inschrijven en zijn dus als uitzendkracht in te huren.

Veiligheidsrisico’s

16 en 17 jaar
Vanaf 16 jaar mogen vakantiekrachten alle soorten werk doen. Bij veel of gevaarlijke arbeid, zoals het werken met machines, moet er wel begeleiding aanwezig zijn. Bij gevaarlijk werk geldt voor de werkgever ook de arboverplichting om beschermingsmiddelen, zoals veiligheidsschoenen of een bril aan te reiken aan de vakantiekracht en van te voren de veiligheidsrisico’s uit te leggen. Bovendien moet de werkgever deze op papier zetten, zodat de vakantiekracht ze na kan lezen.

In vakanties mogen jongeren uit deze leeftijdscategorie negen uur per dag werken, maar nooit meer dan 45 uur per week. Per vier weken mag de vakantiekracht maximaal 160 uur werken. Per 1 juli 2014 geldt dat een zestienjarige kracht per uur minimaal € 2,98 bruto moet krijgen en een vakantiekracht van 17 jaar minimaal € 3,41 bruto.

Meer informatie over vakantiewerk vind je in de brochure Vakantiewerk 2014 van de Rijksoverheid.

Boete

Als een organisatie deze regels overtreedt, krijgt de organisatie hiervoor mogelijk een boete. Bij overtredingen van de minimale rusttijd of de maximale arbeidstijd hoort bijvoorbeeld een boete van € 200,-. 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.