Onderwerp: Verlof en vakantie

Een werknemer heeft naast het recht op loon ook recht op zaken als vakantie en verlof. Werknemers kunnen om verschillende redenen een verzoek voor verlof indienen. Als er in de wet (bijvoorbeeld bij vakantieverlof of zwangerschapsverlof) of in de (collectieve) arbeidsovereenkomst (bijvoorbeeld bij rouwverlof of ouderschapsverlof) geen afspraken zijn gemaakt over loondoorbetaling tijdens verlof, dan moet de werknemer het verlof in principe uit eigen zak betalen. Dat heet ‘onbetaald verlof’. Alles over de verschillende soorten verlof vind je op deze pagina.

whitepapers over verlof en vakantie

Op zoek naar meer achtergrond en verdieping? Lees ook onze whitepapers.

Alle artikelen over het onderwerp verlof en vakantie

Verlof en vakantie
‘Onbeperkte vakantiedagen maakten onzeker’

Onbeperkt vakantiedagen geven – daar is recruitment softwarebedrijf Homerun van teruggekomen. Medewerkers kunnen nog wel 32 dagen opnemen, veel meer dan het wettelijke aantal. HR-manager Rita Wittek: ‘We houden een flexibel vakantiebeleid. Maar onze medewerkers weten weer waar ze aan toe zijn.’

Verlof en vakantie
Vakantie in coronatijd: wat mag wel en niet?

Een werknemer heeft een vakantie in Zuid-Spanje geboekt, maar de vlucht wordt op het laatste moment geannuleerd. Mag hij zijn vakantie-aanvraag intrekken? In het XpertHR  webinar over vakantie en verlof geeft advocaat Steffie Schepers antwoord op vragen over de regelingen.

Verlof en vakantie
Vakantie en verlof in 2020: wat kan, mag en moet?

Nu de vakantieperiode eraan komt staan vakantie en verlof naast corona ook op de HR-agenda’s. Hoe zit het met de opbouw van vakantiedagen? Hoe zit het met opnemen van vakantiedagen? En hoe zit het hiernaast met het verlof? Zo veranderen de regels en gaat per 1 juli 2020 het aanvullend geboorteverlof in. Arbeidsrechtadvocaat Steffie Schepers bespreekt deze kwesties en nieuwe regels in een XpertHR Webinar op 14 juli om 10:30 uur.

Blog
Blog‘Verlofregels opgelegd door Europa is geen goed idee’

Elke Europeaan heeft uiterlijk in 2022 recht op twee weken kraamverlof direct na de bevalling van zijn of haar partner. Ook krijgen beide ouders recht op twee maanden betaald ouderschapsverlof. Dat komt door een richtlijn die het Europees Parlement onlangs heeft aangenomen. Is dit een goede ontwikkeling? Jurist Edith van Schie denkt van niet.

1 2 3 10