BlogCasus: zo blokkeert transitievergoeding pensioen 66-jarige ondernemer

0

Een ondernemer met een klein bedrijf wil zijn bedrijf beëindigen en met pensioen. Dit lukt niet omdat hij in de knel komt door de regeling voor transitievergoeding. In deze casus legt arbeidsrechtjurist Edith van Schie uit hoe de transitievergoeding kleine ondernemers in de problemen kan brengen. 

Hans heeft een eenmanszaak met vier medewerkers die respectievelijk 29, 26, 6 en 4 jaar bij hem in dienst zijn. Hij zorgt goed voor zijn personeel. Een goed salaris, mooie arbeidsvoorwaarden en een goede pensioenregeling. Hans huurt het pand waarin hij is gevestigd. Voor zijn eigen pensioen heeft hij een bedrijfspandje aangekocht dat hij verhuurt. De huurpenningen moeten straks zijn AOW aanvullen. Goed geregeld, dacht deze ondernemer…Inmiddels is Hans 66 jaar en wil graag met pensioen. Hij is daarom vorig jaar om zich heen gaan kijken naar een opvolger of een koper van zijn bedrijf. Dat is niet gelukt. Met name de twee langdurige dienstverbanden waren het struikelblok voor twee potentiële kopers. Hans zal zijn bedrijf dus moeten beëindigen als hij met pensioen wil.

Bedrijfsbeëindiging

Als een werkgever zijn bedrijf wil of moet beëindigen, dan moet hij zijn medewerkers ontslaan. De ontslagreden is in dat geval ‘bedrijfseconomische redenen’. Dat betekent dat de werkgever UWV moet verzoeken om toestemming te verlenen om zijn medewerkers te ontslaan. Die toestemming zal Hans vermoedelijk wel krijgen. Het enige waar hij op moet letten is dat hij voldoende bewijs aanlevert waaruit blijkt dat het bedrijf echt stopt. Als Hans toestemming heeft gekregen, zal hij de dienstverbanden moeten opzeggen. Als hij dat doet, dan is hij de transitievergoeding aan zijn medewerkers verschuldigd.

Hans stuit op een onoplosbaar probleem. Vier maal de transitievergoeding komt neer op een totaalbedrag van maar liefst € 146.748. Het bedrijfspand dat hij verhuurt is € 125.000,- waard. De huuropbrengst is € 1.050 per maand. Daar moeten nog kosten en belasting vanaf. Dan heeft hij, samen met zijn AOW een aardig pensioen.
Maar als hij ieder van zijn medewerkers de transitievergoeding moet betalen, dan moet hij zijn bedrijfspand verkopen. Ook zal hij ruim € 20.000 moeten lenen omdat de opbrengst van de verkoop onvoldoende is om de transitievergoeding te betalen. In plaats van een aardige aanvulling op zijn AOW heeft Hans straks alleen AOW waarmee hij ook nog eens moet aflossen en rente betalen. Dit betekent dat hij niet kan stoppen met zijn bedrijf, want hij kan het helemaal niet betalen.

Geen hardheidsclausule

De regeling voor de transitievergoeding kent geen hardheidsclausule. Met een hardheidsclausule kan een bepaling geheel of deels buiten toepassing worden gelaten als de toepassing ervan zou leiden tot uitzonderlijk onbillijke of onredelijke gevolgen. In de Wet Arbeidsmarkt in Balans is een voorstel opgenomen dat Hans zal helpen. De bedoeling is dat per 1 april 2020 een compensatieregeling voor kleine werkgevers wordt ingevoerd. De regeling geldt voor een eigenaar van een eenmanszaak, een vennoot, een maat of een dga die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Als hij zijn bedrijf wil beëindigen, dan kan hij worden gecompenseerd voor de transitievergoeding(en) die hij vanwege die bedrijfsbeëindiging moet betalen. De regeling kent geen terugwerkende kracht, dus Hans zal wel moeten wachten. Bovendien moet de Eerste Kamer nog met de plannen instemmen. Het is dus nog niet zeker dat deze compensatieregeling er ook echt komt.

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Edith van Schie is auteur bij XpertHR. Daarnaast is zij adviseur op het gebied van arbeidsrecht en HR. Edith is jarenlang actief geweest als arbeidsrechtadvocaat, maar heeft de zaken ook een paar jaar van een ‘andere kant’ kunnen bekijken toen zij bij de rechtbank werkzaam was. Zij publiceert over arbeidsrecht en HR.