MKB omzeilt massaal transitievergoeding

1

Het midden- en kleinbedrijf heeft de afgelopen weken voor honderden werknemers ontslag aangevraagd om de transitievergoeding, die op 1 juli is ingevoerd, te omzeilen. Dat schrijft de Volkskrant.

De krant vroeg gegevens op bij het UWV en arbeidsrechtadvocaten. De laatste week van juni werd er ontslag aangevraagd voor 1450 werknemers, een verdubbeling ten opzichte van de voorgaande werken. Toen daalde de ontslagaanvragen juist door de aantrekkende economie.
Het ministerie van Sociale Zaken zegt dat het logisch is dat bedrijven voor 1 juli hebben bekeken wat het voordeligst was. Maar het UWV verleent alleen toestemming als een ontslagaanvraag op de juiste gronden berust. ‘Als er geen werk is, kan de wet ontslag niet voorkomen. Maar wie wordt ontslagen moet wel eerlijk worden behandeld’, stelt een woordvoerster.

Eerder kwamen ING en Nationale Nederlanden ook al in het nieuws omdat ze uitzendkrachten aan de kant ontsloegen om onder de Wet Werk en Zekerheid uit te komen. ING besloot na stevige kritiek, onder andere van minister Asscher (SZW), om een deel van de uitzendkrachten te compenseren voor het mislopen van de transitievergoeding.

Bron: De Volkskrant

Lees ook: Welke kosten mag je aftrekken van de transitievergoeding?

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Willem Broekhuizen op

    Als je nog werk hebt dan sta je er niet zo bij stil. Zeker niet mensen met een vaste baan. De zomeropruiming die werkgevers onder hun personeel hebben gehouden, is voorlopig weer van de baan. De personeelsopruiming was tot 1 juli een trend. Ergelijk. Immers in ons polderlandje hebben de sociale partners samen de nieuwe regels afgesproken. Dan is het vreemd dat een van die partijen die regels vlak voor de start nog even ontduikt en een deel van de doelgroep dumpt. Dat roept vragen op. In modern werkgeversjargon: hoeveel nieuwe werklozen zullen zich nu ‘belabbekakt’ voelen. Zwart -wit staan de letters P&O even duidelijk voor Personeel Opruiming.