Zorgen over behoud baan nemen toe

0

Steeds meer werknemers maken zich zorgen over het behoud van hun baan. Eind vorig jaar lag 32 procent van de werknemers hiervan wakker. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2007 en voor de crisis, toen 16 procent zich zorgen maakte.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde enquête van onderzoeksbureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder ruim 25.000 mensen. De afgelopen jaren is het aandeel werknemers met zorgen over hun werkzekerheid bijna elk jaar gestegen. In 2012 was de toename 6 procentpunt ten opzichte van een jaar eerder.

De zorgen zijn het grootst bij 50- tot 60-jarige werknemers (bijna 40 procent). 60-plussers zijn met 23 procent een stuk minder vaak bezorgd. Van de werknemers tot 20 jaar is slechts 17 procent bang voor het verlies van hun baan.

Oudere werknemers zijn ook vaker enthousiast over hun werk dan jongere werknemers, constateren TNO en het CBS. Bijna driekwart van de ondervraagde 50-plussers zegt enthousiast te zijn. Bij de jongeren tot 20 jaar is dat percentage is met 55 procent juist het kleinst. Vaak gaat het bij deze jongste leeftijdsgroep om een bijbaan naast het volgen van een opleiding.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.