‘Zorg kan veel besparen’

4

In de zorg kan veel op de kosten worden bespaard.

Dat zegt directeur Mirjam Mol-Arts van geneesmiddelenconcern MSD in Oss zaterdag in het AD. Besparen hoeft volgens haar niet ingewikkeld te zijn. ,,Combineer handelingen in ziekenhuizen, zodat de patiënt niet vier keer naar de poli hoeft maar slechts één keer. Zorg voor een goed patiëntendossier op de computer, zodat er niet meer met statussen heen en weer wordt gelopen”, aldus Mol.

Ze wijst erop dat het ook MSD Oss is gelukt om fors te bezuinigen. ,,Wij hebben hier 30 procent meer productie met 26 procent minder mensen en 30 procent minder kosten. Als de farmaceutische industrie veel zuiniger kan werken, dan kan de gezondheidszorg het toch ook?”

MSD Oss neemt intussen weer mensen aan, na een moeilijke periode. In 2010 dreigde het Amerikaanse moederbedrijf Merck een deel van het bedrijf in Oss, dat toen nog Organon heette, te sluiten en bijna 2200 mensen te ontslaan. Maar na een reorganisatie, die veel minder ingrijpend uitpakte dan gevreesd, draait de fabriek weer op volle toeren.

Bij MSD Oss worden onder meer anticonceptiemiddelen gemaakt, waaronder het hormonenstaafje Implanon. Ook worden er medicijnen ontwikkeld. De onderzoeksafdeling is bij de reorganisatie opgedoekt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

  1. Als directeur is het misschien handig een ander bedrijfsproces eerst te kennen voor er voor er de uitspraak over te doen dat het niet ingewikkelt hoeft te zijn. Een complex logistiek proces verbeteren in een ziekenhuis is wat anders als een productielijn aanpassen die zo te lezen al een tijdlang niet goed werkt. Daarnaast zijn er een aantal ziekenhuizen die op dit punt goed bezig zijn. Eens trouwens dat het op plekken beter kan, maar “niet ingewikkeld” is wat arrogant.

  2. Er valt nog een wereld te winnen door het verbeteren van “patientenlogistiek”. Als toezichthouder en als interim directeur van verschillende samenwerkingsverbanden met zorgketens zat ik er middenin. Onderlinge afstemming met focus op de client en diens gezondheidsbelang wordt nog te vaak ontregeld door de eigen instellingsgerichtheid van de actoren ipv gezamenlijke orientatie op het totale proces. Hans heeft gelijk, er gebeuren goede dingen; maar er kan zoveel meer. Lees bv “Ketenzorg, praktijk in perspectief” van o.m. Prof Dr Robbert Huijsman.

  3. De gezondheidszorg kan pas echt goedkoper als meer mensen van (dure) synthetische medicatie overstappen op bijvoorbeeld homeopathische en natuurlijke geneesmiddelen (denk aan kruiden) waarvan de werking empirisch is bewezen. Natuurlijke geneesmiddelen hebben veel minder bijwerkingen dan synthetische medicijnen. Deze bijwerkingen worden nu vaak bestreden worden met nieuwe synthetische medicijnen. En zo blijft een pati?nt ‘dokteren’. En dat drijft de kosten behoorlijk op! Uit diverse onderzoeken is gebleken dat alternatieve geneeswijzen/CAM-therapie effectief en kostenbesparend zijn.

  4. @Hans slaat de spijker op de kop. Een productiebedrijf runnen en/of efficienter te organiseren en dit te vergelijken met situaties in de zorg(instellingen) is volstrekte nonsens. Het versterkt ook weer de beeldvorming dat zorg een “product” is en de patient een ” klant” en dat er marketing& finance strategien nodig zijn om marktwerking en dus een vermende kostenbeperking te realiseren. Marktwerking in de zorg is “uit”. Als we die waandenkbeelden niet loslaten dan gaat het steeds verder bergafwaarts met de zorgsector in NL. En met de kwaliteit van de geneeskunde in het algemeen. Ik zou zeggen: schoenmaker blijf bij je leest. Dat geldt ook voor @ Jozette. Haar gedachtengang om de gezondheidszorg goedkoper te maken met homeopathie en natuurgeneesmiddelen berust op veel misverstanden. Geneesmiddelen zijn door de draconische maatregelen van de overheid en de bemoeizucht van verzekeraars relatief goedkoop geworden en de import uit onduidelijke hoeken en gaten van de wereld komt de kwaliteit ook al niet ten goede. Apothekers gaan vandaag de dag alleen nog maar failliet. Het geneesmiddelengebruik in NL is een van de laagste ter wereld en medicamenteuze hulp behelst qua kosten slechts een fractie van de totale kosten van de zorg. Farmaceutische hulp heeft voor velen geleid tot een betere kwaliteit van leven en het overbodig maken van vele andere (ingrijpende en kostbare) medische interventies. Overigens is met het wetenschappelijk bewijs van de effectiviteit van homeopathie inmiddels wel afgerekend. Dat is er nooit geweest en dat mag na uitgebreide wetenschappelijke analyses nu eindelijk gezegd worden en is al terecht omgezet in beperkende maatregelen.