Zorg kan makkelijker aan personeel komen

0

De zorgsector is vorig jaar weer gemakkelijker aan personeel kunnen komen. Toch zien steeds meer werkgevers in de zorg het aantrekken van nieuwe werknemers als een probleem. De komende jaren zullen ze hun best moeten blijven doen om personeel naar ziekenhuizen en verpleeghuizen te halen.

Dat hebben minister Ab Klink (Volksgezondheid) en staatssecretaris Jet Bussemaker woensdag geschreven aan de Tweede Kamer in de Arbeidsmarktbrief 2009.

In de eerste helft van 2009 steeg de werkgelegenheid in de zorg met 2 procent. Halverwege het jaar was het aantal openstaande vacatures met een kwart afgenomen vergeleken met een jaar eerder. Na een jarenlange stijging was ook de tijd dat een vacature niet werd vervuld, gedaald, met 15 procent.

Het aantal leerlingen dat in het middelbaar en hogerberoepsonderwijs een zorgopleiding volgt, is dit schooljaar met zevenduizend gestegen. ‘Dit zijn duidelijke signalen van een meer ontspannen arbeidsmarkt in de zorg en een grotere aantrekkingskracht van de zorgsector’, stellen de bewindslieden vast.

Toch ervaren zorginstellingen de werving van nieuw personeel nog steeds als het grootste obstakel op de arbeidsmarkt, blijkt uit een enquête onder werkgevers. Bijna twee derde van de zorginstelling maakt zich hierover zorgen.

Al eerder is berekend dat door de groeiende vraag naar zorg en vergrijzing van het zorgpersoneel in 2025 bijna een half miljoen meer werknemers nodig zijn. Daarom zal onder meer door de inzet van meer technologie en efficiënter werken, de behoefte aan personeel minder groot moeten worden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.