Zo presteert je personeel beter

0

Veel mensen brengen een hoop tijd door op het werk, maar zij zijn niet altijd even betrokken bij hun baan. De oplossing: zorg dat je werknemers ergens eigenaar van zijn.

Een paar kleine aanpassingen kunnen al grote gevolgen hebben: een gepersonaliseerd kantoor waar werknemers hun eigen foto’s of posters kunnen ophangen of een project waar ze verantwoordelijk voor zijn kunnen er al voor zorgen dat personeel betrokkener en gelukkiger met het werk is, en daardoor productiever.

Het is eigenlijk heel simpel: wanneer je iets je ‘eigendom’ noemt, of het nou gaat om een product, een project of een team van mensen, krijg je een emotionele band met het object. Wanneer deze band er is, zijn werknemers gelukkiger en tevredener met hun werk. Daarnaast zijn ze eerder geneigd een ander te helpen. Eigenaarschap zou namelijk psychologische basisbehoeften vervullen en zodra die vervuld zijn, helpen we een ander eerder uit de brand.

Heb je het gevoel dat je personeel wat meer stimulans nodig heeft op de werkvloer? ‘Geef’ ze dan een project of zorg dat ze zich meer verbonden voelen met het werk, zodat ze zelf een gevoel van ‘ownership’ creëren. Dan is er een grote kans dat ze beter zullen presteren.

Bron: Francesca Gino op Harvard Business Review

Lees ook: Beeld dat ouderen minder presteren is onjuist

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.