Werkgevers bezorgd om langer doorwerken

3

Nu de overheid aanstuurt op langer werken na het 65ste levensjaar heeft dit de aandacht van werkgevers.

Actief gezondheidsbeleid
Bijna driekwart (68 procent) van de Nederlandse werkgevers maakt zich zorgen over het langer doorwerken van hun werknemers. Het inzetten van actief gezondheidsbeleid is volgens hen (76 procent) een voorwaarde om langer werken mogelijk te maken. Zeker voor de oudere werknemers. Dit blijkt uit een onderzoek van verzekeraar Zilveren Kruis Achmea uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction.
 
Bedrijven vrezen onder meer voor daling van efficiency en lagere productiviteit, hoger ziekteverzuim en minder motivatie bij oudere werknemers. Ook bestaat de verwachting dat werkzaamheden te zwaar zijn voor ouder personeel.
 
Meer dan de helft van de bedrijven (55 procent) in Nederland hanteert een preventiebeleid ter voorkoming van ziekteverzuim en/of arbeidsongeschiktheid. Een beleid dat gericht is op een duurzame inzetbaarheid van ouder personeel wordt ingezet door 37 procent van de werkgevers. Tegelijkertijd neemt het aantal oudere werknemers toe in 56 procent van de Nederlandse bedrijven. 

Leefstijl 
Een ruime meerderheid (52 procent) van de bedrijven ziet een ongezonde leefstijl onder werknemers toenemen. De gezondheid van de werknemer is met name de verantwoordelijkheid van de werknemer, maar óók van de werkgever, blijkt uit het onderzoek. Ruim driekwart van de bedrijven (77 procent) aanvaardt hiervoor meer of minder verantwoordelijkheid.
 
Bedrijven mogen hun mensen aanspreken op een ongezond gedrag wanneer dit op langere termijn een negatief effect kan hebben, zegt 60 procent van de werkgevers en 61 procent van de werknemers. 40 procent van de MKB-werkgevers vindt zelfs dat zij een werknemer met een ongezonde leefstijl mag ontslaan. Over de vraag of een werkgever een werknemer mag aanspreken op overmatig alcoholgebruik antwoorden een grote meerderheid van de bedrijven én werknemers positief (beide 67 procent).

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Wat een artikel die weer bevestigt dat vooroordelen nog steeds het beleid uitmaken van werkgevers!

  De alinea ?Bedrijven vrezen onder meer voor daling van efficiency en lagere productiviteit, hoger ziekteverzuim en minder motivatie bij oudere werknemers. Ook bestaat de verwachting dat werkzaamheden te zwaar zijn voor ouder personeel? bewijst het weer.

  Of er nu een wetenschappelijk onderzoek is geweest in 2004 van prof: van Maarssen van de Universiteit van Amsterdam, waarin al deze onzin met bewijs van de tafel is geveegd, nee de werkgevers weigeren dat rapport te lezen en zijn zogenaamd bezorgd over het welzijn van hun werknemers. Of je nu gedurende een jaar 3000 bedrijven onderzoekt op leeftijd, ziekteverzuim, productiviteit en de uitkomst blijkt te zijn, dat ouderen niet vaker ziek zijn dan jongeren, productiever zijn dan jongeren, kortom de kostprijs van een jongere werknemer, net zo duur is als de kostprijs van de oudere werknemer, nee de werkgevers blijven bij hun standpunt.
  Jammer voor de werkgevers dat de overheid de vangnetten van volkomen versleten werknemers heeft weggehaald, nu zijn de werkgevers aansprakelijk wanneer ze niet op tijd de zaken aanpassen aan de werknemer. Ook in dit artikel wordt weer een beeld gegeven van die zogenaamde zorgzame werkgever, die gedwongen door de wet het minimale moeten doen of te zorgen dat hun werknemer niet in de WIA terecht komen.
  Dus ontsla ze wanneer de kans er is, dan is de zogenaamde bezorgdheid minder.
  Gelukkig zijn er ook bedrijven die anders denken en zorg dragen, samen met de werknemers, dat ouderen gezond tot hun 65 of straks67 kunnen blijven werken, maar het blijven toch de uitzonderingen op de regel.

 2. Zonder enige nuance is dut een verslaggeving van 3 keer niets. Het is zo algemeen dat het daarmee zichzelf tegenspreekt. Hoe sterk is het eigenlijke onderzoek qua nuances en de uitkomsten ?

 3. Misschien moeten we ook eens kijken naar de wens van werkgevers om alleen jongeren in te zetten. Hoe groot is de kans dat zij uitvallen?? De huidige mentaliteit is ‘bedroevend’..(goeie uitgezonderd), een presentatie (sollicitatie) waar je broek van afzakt en maar eisen.. Zet die zgn ‘oudere’ bij een jongere op de werkvloer. Die jongeren hebben een mentor. Wie is nu de grote ‘lastfactor’ ?