Wantrouwen werknemers kost miljoenen

0

Bedrijven verspillen jaarlijks miljoenen door corporate governance, die vooral gebaseerd is op wantrouwen van medewerkers. Niet nodig, al die procedures, complexe bonussystemen en duurbetaalde managers die controleren of medewerkers hun werk wel doen.

Dat stellen professor David Larcker en onderzoeker Brian Tayan, beiden verbonden aan Amerikaanse universiteit Stanford. Deze geleerden zien tot hun spijt de corporate governance binnen het Amerikaanse bedrijfsleven sterk is gegroeid na de val van grote concerns als Enron en Lehman Brothers.

Volgens Larcker en Tayan zouden bedrijven miljoenen per jaar kunnen besparen als zij ‘ vertrouwen in werknemers’ als uitgangspunt zouden nemen. Minder bureaucratie door het schrappen van uitgebreide procedures die werknemers veel tijd kosten, geen interne en externe audits om de naleving van die procedures te controleren, minder managers die hun tijd en energie steken in het controleren of medewerkers hun werk wel goed doen. En als een bedrijf vertrouwen als uitgangspunt hanteert zijn complexe arbeidscontracten, incentives en bonussystemen ook niet nodig, zo stellen Larcker en Tayan. Betaal medewerkers gewoon een goed salaris, vertrouw op de intrinsieke motivatie, geef hen vrijheid, en ga ervan uit dat zij handelen in het belang van het bedrijf.

Klinkt als utopia? Volgens de Amerikaanse professoren is het in sommige bedrijven al realiteit. Bij Berkshire Hathaway bijvoorbeeld, een holding die een groot aantal bedrijven beheert onder leiding van de beroemde zakenman Warren Buffett, werken in totaal 288.000 mensen, terwijl het hoofdkantoor slechts een staf van 24 man telt. De werknemers en operations managers genieten grote autonomie, waardoor veel overhead-kosten worden bespaard. Door vertrouwen als uitgangspunt te nemen, werkt dit bedrijf volgens Larcker en Tayan veel efficiënter dat de concurrentie.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.