‘Videobewaking werknemers kan echt niet’

0

Heimelijk toezicht op werknemers met behulp van videocamera’s wordt in Duitsland uitdrukkelijk verboden.

De christendemocratische en liberale regeringspartijen hebben een wetsvoorstel gemaakt dat geen twijfel laat bestaan over het feit dat het bespioneren van werknemers tijdens hun werk niet mag, meldden zaterdag Duitse media.

Een christendemocratisch parlementslid, Michael Frieser, zei dat het tot dusverre vaak juridisch onduidelijk is wat wel en wat niet mag. Daar gaat het parlement eind deze maand definitief een einde aan maken. Er zijn tal van conflicten geweest over opnames van werknemers bij allerlei winkels en bedrijven van klein tot groot als de Duitse Spoorwegen en Deutsche Telekom.

Niet iedereen is opgelucht dat dit zo wordt geregeld. Thomas Klebe, een jurist van de grootste Duitse vakbond IG Metall (2,25 miljoen leden) noemde het wetsvoorstel zelfs een ramp. Volgens hem bevat het wetsontwerp nieuwe regels voor niet geheim toezicht of controle, die voor videobewaking meer mogelijkheden bieden dan nu gebruikelijk is.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.