Vergrijzing op de werkvloer verder toegenomen

0

De gemiddelde leeftijd op de werkvloer is vorig jaar verder opgelopen. Was de werkzame beroepsbevolking in 2011 nog gemiddeld 41,2 jaar. Vorig jaar hadden werknemers en zzp’ers gemiddeld 41,4 levensjaren achter de rug.

Dat blijkt uit woensdag bekendgemaakte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De vergrijzing van werkenden neemt elk jaar toe. In 1990 bedroeg de gemiddelde leeftijd nog 36,2 jaar. In pakweg 2 decennia is de beroepsbevolking dus ruim 5 jaar ouder geworden.

Dit is niet alleen het gevolg van de veroudering van de gehele bevolking, stelt het statistiekbureau. Ook de flink toegenomen arbeidsparticipatie van ouderen draagt bij. Zo werkte in 1990 slechts 35 procent van de 50- tot 65-jarigen. In 2012 was dat 62 procent.

Ambtenaren zijn met 43,7 jaar door de bank genomen het oudst, op de voet gevolgd door werknemers in het onderwijs (43,2 jaar). De horeca kent met 31,1 jaar verreweg de laagste gemiddelde leeftijd.

Zzp’ers zijn daarbij over het algemeen een stuk ouder dan mensen in vaste dienst. Dat komt volgens het CBS onder meer doordat zelfstandigen vaker na de AOW-gerechtigde leeftijd blijven doorwerken. In 2012 was een zelfstandige gemiddeld 46,1 jaar oud en een werknemer 40,6 jaar.

(c) ANP 2013 alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.