Veertig procent staat open voor andere baan

0

De meeste Nederlandse werknemers zijn tevreden met hun werk. Toch staat ruim veertig procent open voor een nieuwe baan. De meerderheid vindt het een te groot risico om op dit moment van baan te wisselen. Dat blijkt uit onderzoek door Monsterboard.

De mobiliteit op de Nederlandse arbeidsmarkt is laag. 67 procent van de ondervraagden vindt het risicovol om van baan te veranderen. Ook geven werknemers aan in zekere zin te vrezen voor de verlies van hun baan. Vertrouwen is er ook, want mocht het zo ver komen dan verwacht 43 procent wel iets anders te kunnen vinden.

Eerder berichtte P&Oactueel over een zelfde loyaliteit door de crisis bij Europese werknemers. Lees het artikel Europese werknemers trouw om verkeerde reden.

Hoogopgeleid

Vooral het hoogopgeleide personeel staat open voor een nieuwe uitdaging (48,6 procent). Ook relatief veel jongeren willen ander werk (53 procent van de ondervraagden tussen 18 en 24 jaar). Werknemers geven aan vooral iets anders te willen wanneer de huidige functie niet uitdagend genoeg meer is, of wanneer deze niet goed aansluit bij de wensen en de opleiding.

Personeelsbehoud
Een derde van de ondervraagden is actief op zoek naar ander werk.  In de huidige baan zien ondervraagden  punten ter verbetering in: doorgroeimogelijkheden (25 procent), meer uitdaging (31 procent), en meer zekerheid (21 procent), bijvoorbeeld door het krijgen van een vast contract. Een salarisverhoging zou gewaardeerd worden (46 procent), maar dat is niet zaligmakend. Zo geeft een derde aan bereid te zijn om loon in te leveren voor een nieuwe baan. Ook wil de helft van de ondervraagden best verder reizen voor een andere werkplek.

Over het onderzoek
Monsterboard voerde het onderzoek in mei 2013 uit onder 1012 personen. Het volledige onderzoeksrapport Tijd voor beter, over mobiliteit en motivatie van de Nederlandse beroepsbevolking in 2013 kan bij Monsterboard opgevraagd worden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.