Veel mis bij personeelsplanning

4

Personeelsplanning is een ondergeschoven kindje bij veel organisaties, en daardoor blijven belangrijke kansen onbenut.

Déhora probeert middels een internetenquête zicht te krijgen op de wereld van de personeelsplanner.

Een van de belangrijkste problemen rondom personeelsplanning betreft de muur, zegt Wilfried de Graaf van Déhora Consultancy Group: ‘ De muur tussen planners en het management. Managers kijken vaak vooral naar de kosten, terwijl planners meer sociaal gedreven zijn. Die willen een voor alle partijen goed rooster maken waarbij rekening wordt gehouden met de CAO en de arbeidstijdenwet. Bij een verlofaanvraag zal een manager zeggen: kan niet, met dit verzoek had je eerder moeten komen, terwijl een planner zal proberen toch ergens een gaatje op te vullen. Dat laatste werkt natuurlijk prettiger, maar zorgt ook voor minder verzuim en minder overuren. Helaas bevinden planners zich vaak te laag in een organisatie om weerwoord te kunnen bieden aan het management.’

Onbekende

Bovendien is vaak niet bekend wie de personeelsplanning doet. ‘ En dat is gek, want personeelsplanners zijn bezig met veel geld. Een klein foutje en het bedrijf gaat voor duizenden euro’ s het schip in. Personeel is vaak de grootste kostenpost in een organisatie, en dan is het raar dat de planning van die arbeid zo weggeschoven is in de organisatie.’

Enquête

Déhora is daarom een internetenquête gestart om inzicht te krijgen in het werk van de personeelsplanner. Wilfried de Graaf: ‘ We willen hun verhaal horen. Hoe ervaren ze hun werk? Zijn ze goed opgeleid? Voelen ze zich ondersteund? Hoe zijn de omstandigheden? We horen dat sommige planners hun laptop verplicht mee op vakantie moeten nemen om ook in de caravan het rooster nog vol te maken. Dat zijn omstandigheden waaronder je zacht gezegd niet optimaal functioneert.’
De enquête wordt allereerst gehouden bij een aantal universitaire ziekenhuizen. Met de resultaten wil men naar de koepelorganisatie toestappen om te kijken naar verbeteringen. Eventueel volgen later andere sectoren.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees ook:
> Kostenreductie passé voor HR
> P&O vormt flexibele schil vooral reactief
> The Rise of the Social Recruiting Manager

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Ben zelf geen planner, maar heb 2 jaar in de horeca op Schiphol gewerkt en dan herken ik de muur tussen planners en het management heel goed.

  Had altijd te maken met een maand rooster met verschillende diensten en je kan natuurlijk niet voorspelen als je een dag niet kan, maar dan moet je geluk hebben dat de planner aanwezig is die dan de moeite neemt een oplossing te vinden.

  Als je met een verlof verzoek bij een manager terecht kwam was het altijd veel stress en oneindigheid om je verlof te krijgen. Het was makkelijker om gewoon ziek te melden dan bij een manager je verlof op het laatste moment te regelen.

  Ik denk dat als er meer geluisterd wordt naar planners, het management meer begrip kan opbrengen voor de sociale kant van het plannen en niet alleen aan het financi?le en korte termijn aspect.

 2. Er bestaan dan 2 muren die doorbroken moeten worden om de planning slim rond te krijgen. De planner moet naast de (sub)manager ook ten alle tijden met medewerkers.

  Het zou al helpen als er een tussenpersoon voor de (sub)manager en planner zou zijn waarmee over verschillende personeelszaken onderhandeld kan worden.

 3. Ik ben heel benieuwd wat uit de enquete komt. Vrij sterk verhaal met die planners in hun caravan.

 4. Na het lezen van dit artikel ben ik van mening dat planners inderdaad centraal gesteld moeten worden. Die zijn nu eenmaal het hart van de zaak. Ze dienen zowel de medewerkers als de managers tevreden te houden. Moeten op de centjes letten en tegelijkertijd ervoor zorgen dat er genoeg mensen op de werkvloer aanwezig zijn. Ik zeg blijf niet bij de pakken neerzitten, maar maak er werk en stel uw planner centraal.