Van Gijzel vreest tekort aan goed personeel

6

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven heeft maandag zijn zorgen uitgesproken over de toekomst van de regionale economie. Dat deed hij tijdens de nieuwjaarsreceptie.

Van Gijzel zei bang te zijn voor ‘oververhitting’, waarmee hij bedoelt dat de vraag naar productie groter is dan de capaciteit.

Van Gijzel vreest voor zijn regio een tekort van tienduizenden mensen in het arbeidsproces. Volgens de burgemeester moeten er meer mensen worden opgeleid met een technische achtergrond. Het huidige onderwijssysteem werkt belemmerend, zo vindt Van Gijzel.

Lees ook:
> ‘Techniek zal moeten innoveren voor genoeg personeel’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

6 reacties

 1. Marjolein Hins op

  Dit kan toch niet waar zijn met de hoge werkeloosheid die wij nu hebben?!

  We kunnen toch gewoon de bergen werkzoekende mensen, die er momenteel zijn, waarvan velen graag aan de slag willen, de ruimte geven om zich om of bij te scholen en in een aanliggende sector aan de slag te gaan?

  Volgens mij ligt het niet zozeer aan alle systemen zoals het onderwijs systeem, maar meer aan onze eigen vastzittende mindset, gebrek aan creativiteit en een innovatieve, langetermijn toekomstvisie. Daarbij opgeteld nog een aantal mensen die wel nieuwe dingen durven te doen en de verantwoordelijkheid daarvoor nemen i.p.v. wachten tot bazen, beleidsmaker of Den Haag het gaan besluiten…… dank komt ’t allemaal best goed met onze arbeidsmarkt!

  Hartelijke groet,
  Marjolein Hins

 2. Weer zo’n luchtballon, graag meer concreet welke beroepen en op welk niveau?
  Een echt tekort leid tot hogere salarissen en dus gegadigden om de werkzaamheden uit te voeren.

 3. Peter van Elsen op

  Bovenstaande reacties zijn een weergave van het algemene beeld waarom het tekort nu juist ontstaat. Technisch personeel is niet een kwestie van omscholen wat je zo maar even doet, maar vakmanschap wat na jaren is aangeleerd. Daarom is het zo belangrijk dat in de basis, dus scholing, de opleidingen al aansluiten in de techniek.

  Bedrijfsscholen kunnen specialismen aanleren, de basis is echter altijd breed.

  Dus toch een beleidskwestie om weer met technische scholen te starten of zou het bedrijfsleven hier iets in moeten betekenen?.

 4. chris lemmens op

  @Marjolein: helemaal mee eens! Je moet durven breken met traditionele aanpak en investeren in nieuwe oplossingen.

 5. Maaike Kroot op

  Het gaat inderdaad om technische talenten waarvoor al geruime tijd een terugloop is bij de opleiding.
  Voor je een standaard reactie plaatst zou je ook even de vacaturesites kunnen openen en kijken wat voor vacatures er in Eindhoven en omgeving zijn. Dan zul je zien dat er bijna alleen maar technisch personeel gevraagd wordt. Kun je meteen de opleidingseisen bekijken en zul je zien dat een aanvullende cursus echt niet voldoende is.

 6. Dit tekort aan technisch personeel is er al erg lang. En iedereen weet het al heel lang. Je vraagt je af wat die technische bedrijven nou zo fout doen bij het aantrekken van nieuw personeel. Totdat je er binnenstapt. Ik heb een tijdje technisch personeel mogen bemiddelen en kon me niet aan de indruk onttrekken dat de sfeer in deze bedrijven niet alleen volledig gericht is op mannen maar dat deze mannen ook meestal zeer traditioneel zijn. Niet zelden hoorde ik dat men liever geen kandidaat uit de grote stad had. Vanwege de stadse fratsen. En ook liever geen kleurtje. Tja, er lopen steeds minder boeren met een strootje in de mond op klompen in NL rond dus dan moeten ze die maar ergens anders gaan zoeken.