Vaker IQ-test bij Nederlandse topwerkgever

3

Bij topwerkgevers in Nederland komt de IQ-test als onderdeel van de sollicitatieprocedure meer voor in vergelijking met andere landen wereldwijd.

Dat stelt het International HR Best Practice Report. Hoewel de IQ-test in vergelijking met vorig jaar vaker wordt ingezet, is het de minst gebruikte van alle methodes. In ons land wordt de IQ-test juist relatief vaak ingezet, door maar liefst 51% van de topwerkgevers. Alleen in China ligt dit percentage hoger, namelijk op 54%. ‘In China is het aanbod van werknemers heel groot, de IQ-test is een makkelijk middel om onderscheid te maken in de sollicitanten. De Nederlandse economie is echter vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland. Dat maakt het verschil opvallender’, aldus David Plink, CEO het CRF Institute.

Professionalisering HR-management
Een uitgebreide sollicitatieprocedure gaat personeelsverloop tegen. Hoe meer aandacht hieraan wordt besteed, hoe lager het personeelsverloop is. Alle onderzochte sollicitatiemethodes komen in 2012 vaker voor dan in 2011. Het assessment, de referentiecheck en een sessie met toekomstige collega’s zijn het meest populair. Plink: ‘Wij constateren een structurele professionalisering van HR-management. Ondanks het feit dat de economische omstandigheden onzeker zijn, zie je dat organisaties blijven investeren in werknemers en hun ontwikkeling.’

Het onderzoek
Het International HR Best Practice Report wordt door het CRF Institute uitgevoerd in negen Europese landen en China, Zuid-Afrika en Brazilië. Er hebben 656 bedrijven meegewerkt. Onder ‘topwerkgevers’ worden de koplopers op het gebied van arbeidsvoorwaarden verstaan.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. schaduwfractielid op

  Even een vraag: hoe kan men een oude paard nou leren springen. Zij gaan die tests doen en komen weer in het oude nest en er is niks veranderd.

 2. Aan het gebruik van een assessment test zou weinig op af te dingen moeten zijn wanneer …….

  Wanneer de assessment tot stand komt zonder ‘vooringenomen’ medewerking van de persoon die het betreft en zonder de ‘kleuring’ van degene die uiteindelijk de resultaten vorm geeft in rapportage.

  Helaas blijven we zien dat de assessment zoals in 99% van de gevallen gehanteerd, niet meer is dan een weergave van cumulatie van achtergrond, opleiding, werkervaring aangevuld met een ‘persoonlijke momentopname’ die voorts weinig tot niet meer toe voegt.

  Let wel, hier worden menig beslissing op genomen. Van ‘mismatches’ hoort men vanzelfsprekend weinig tot niets.

  In Nederland zijn er maar enkele methodieken die geen momentopname weer geeft maar de latentie toont van de persoon in kwestie die volledig onafhankelijk is.

 3. Rudolfo Ph.D op

  Dit is wel een verwarrend. Iets wat kan worden aangemerkt als een gevalideerde ” IQ test” bestaat niet en wordt dus niet gebruikt. Ik denk dus spraakverwarring bij de schrijver van het artikel. Assessment Center Technology is van een heel andere orde. De beschrijving van assessment door NumoQuest@ is nonsens. Er is maar een methodiek, en dat is de juiste methodiek. Indien correct toegepast door lieden die daar verstand van hebben (NIP NVP norm) een door wetenschappelijk onderzoek goed gevalideerde methode voor W&S en interne development test procedures. Indien slechts delen van de assessment mix worden ingezet, en dat gebeurt inderdaad frequent, dan zijn de resultaten nutteloos.