TNT wil minder gedwongen ontslagen

0

Postbedrijf TNT wil proberen het aantal gedwongen ontslagen bij de komende reorganisatie lager te laten uitkomen dan eerder werd gemeld.

Dat maakte het bedrijf donderdag bekend na overleg met de vakbonden.

Alternatieven voor gedwongen ontslagen

TNT ging er tot nu toe van uit dat in de periode tot en met 2012 ongeveer 4500 mensen gedwongen het bedrijf moeten verlaten. In een voorstel aan de bonden beschrijft het bedrijf echter alternatieven waarbij dit aantal lager kan uitvallen.

Zo denkt TNT erover om chauffeursbanen binnen het bedrijf te creëren. Daarnaast wordt aan oudere werknemers begin 2012 een functie aangeboden waarbij de bezorging van post wordt gecombineerd met voorbereidende werkzaamheden. Verder onderzoekt het bedrijf de mogelijkheden om een jaar langer de tijd te nemen voor de reorganisatie.

Het doel van TNT blijft om in de periode van 2010 tot en met 2017 in totaal 430 miljoen euro te besparen, benadrukte een woordvoerder van TNT.

Meer tijd

De bonden zijn bereid om TNT wat meer tijd te gunnen om de plannen uit te werken, zei vakbondsbestuurder Inge Bakker van CNV in een reactie. “Het aanbod van TNT biedt te veel mogelijkheden voor een vermindering van het aantal ontslagen om het direct in de prullenbak te gooien. Maar we willen wel concrete getallen zien. Spaart het vijftig ontslagen, dan zeggen we ‘laat maar’; gaat het om 2500 minder ontslagen dan ziet het er anders uit.”

Volgens de woordvoerder van het bedrijf is het daarvoor echter te vroeg. “De bal ligt nu bij de ondernemingsraad. Zij moeten aangeven wat ze accepteren, pas dan kunnen wij een concrete invulling aan de plannen geven.”

Volgens Bakker is haast echter geboden. “Wij moeten hiermee volgende week donderdag naar onze leden. Die staan al op scherp, niet alleen door de problemen met de werkgelegenheid, maar ook door de slechte werksfeer bij TNT. Ik steek mijn nek uit door TNT nu meer tijd te geven, zij moeten daarom binnen een week met de getallen komen.”

Lees ook:
> Tussenpersoon geopperd in cao-conflict post

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.