‘Techniek zal moeten innoveren voor genoeg personeel’

7

Het tekort aan technici kan alleen worden opgelost als bedrijven op een andere manier gaan denken. Zo moeten ze ervoor zorgen dat de sector weer aantrekkelijk wordt voor instromers.

Dat zegt Jelle Hannema van advies- en ingenieursbureau DHV. Zijn organisatie deed samen met de Universiteit Utrecht onderzoek naar ontwikkelingen in het vakgebied.

Tekort aan technici

Uit het onderzoek blijkt dat ruim zestig procent van de ondernemers in de industriële sector de komende jaren problemen verwacht met het vinden van personeel. Slechts vier procent van de ondernemers voorziet geen problemen bij het vinden van hoogopgeleid technisch personeel.
De grootste problemen zullen ontstaan onder de groep HBO-plussers. ‘Met name de leidinggevende functies zijn lastig te vinden. Ook aan de onderkant ontstaan er tekorten, maar die worden nu al veel opgevuld met buitenlandse krachten. Dat levert ook wel problemen op: er ontstaan taalproblemen rondom veiligheidsinstructies aan Tsjechen en Bulgaren. Maar buitenlanders neerzetten op leidinggevende functies is nog lastiger: zij kennen de specifieke Nederlandse context niet, die wel nodig is om dit werk te kunnen doen.’

Oorzaken

Voor een deel komen de problemen door de lage instroom, zegt Hannema: ‘Jongeren zijn de afgelopen jaren massaal psychologie en dat soort studies gaan doen. Maar ik verwacht dat jongeren met de huidige crisis zullen leren dat er veel betere perspectieven zijn in de techniek dan in dat soort beroepen. Een ander probleem is de vergrijzing. 43 procent van de werknemers in deze sector is ouder dan 45, in de dienstensector is dat bijvoorbeeld maar één derde.’

Beter imago nodig

Om nieuwe mensen naar de techniek te trekken is onder meer een beter imago nodig. ‘Er bestaat nu een vuil en onveilig imago. Werkgevers moeten zich meer gaan presenteren als schone en aantrekkelijke werkgevers, die oog hebben voor duurzaamheid. Dat kan bijvoorbeeld door naar scholen te gaan en daar te laten zien dat er boeiende en schone banen zijn. Dat betekent ook dat de sector over haar eigen schaduw van concurrentie heen moet stappen: alleen gezamenlijke campagnes hebben echt effect.’

Boeiender

Maar ook het werk zelf moet boeiender. Vroeger werkte je jarenlang bij een technisch bedrijf, en zag je niet veel andere dingen. ‘Als je toe gaat naar meer open samenwerkingen tussen bedrijven, kun je het blikveld van je medewerkers verruimen. Die afwisseling zorgt voor inspiratie en uitdaging.’
Ook zal de sector er niet aan ontkomen om andersoortig personeel aan te nemen. Wellicht een schaap met 4 in plaats van 5 poten aannemen dus. ‘Je zult als sector moeten roeien met de riemen die je hebt. We kunnen wel op de overheid wachten totdat die meer mensen gaat opleiden, maar volgens mij is het beter en sneller om het zelf te gaan regelen.’

Zij-instromers

Uit onderzoek van Intelligence Group bleek onlangs dat 167.000 ex-technici best bereid zijn om terug te keren naar de techniek. Bijna de helft is bovendien best bereid zich te laten bijscholen voor een aantrekkelijke functie. Volgens de onderzoekers rechtvaardigt dit de conclusie dat de arbeidsreserve van technici met interesse in een technische functie op de Nederlandse arbeidsmarkt nog aanzienlijk is. De arbeidsreserve karakteriseert zich voor het grootste gedeelte (72%) uit laag- en middelbaar opgeleiden, 20 procent HBO’ers en 8 procent WO’ers.

Naast een goed salaris en een vast contract, vindt deze groep het van onderscheidend belang dat ze in een nieuwe functie zelfstandigheid en afwisseling van de werkzaamheden terug vinden. Door onder andere dit te bieden in combinatie met een opleiding/bijscholing is het mogelijk om een deel van deze arbeidsreserve te enthousiasmeren om weer te gaan werken in de techniek.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

7 reacties

 1. Misschien moeten al die mensen, die het steeds maar hebben over een slecht imago en vuil en onveilig werk in de techniek, er eens mee ophouden dat te doen en de waarheid gaan spreken. Mij lijkt het dat er bij banken veel meer vuil en onveilig werk gedaan wordt, getuige de financiele crisis, waar de industrie (techniek), die er voor zorgt dat er bijv. brood in de supermarkt ligt, nu last van heeft.

 2. Richard Koopman | Zynn op

  Tekort aan technisch personeel ‘aan de onderkant’? Stop accuut met ‘flexen’ , tijdelijke contracten en geef werknemers een contract voor onbepaalde tijd. Het lijkt erop dat de sector zichzelf zwaar in de vingers snijdt. “Takes 2 to tango”.

 3. Richard Koopman | Zynn op

  Oh ja.. en leid ze op als ze van school komen met een gedegen opleidingsprogramma. Nee, niet ook dat uitbesteden. Zelf doen.

 4. De sector is bijzonder hypocriet. Waarom? Ze wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. De lonen liggen in de techniek sector beduidend lager dan in de bank-verzekeringssector, de bouw, overheid etc. Dit is al jaren zo. Vaklieden en hbo-ers met een technische opleiding worden onderbetaald. Dus, stop klagen en pas de arbeidsvoorwaarden aan dan krijg je vanzelf mensen. Dat weet de sector ook maar ze willen simpelweg niet meer betalen. Dan geldt het principe van de marktwerking plotseling niet meer, immers bij een beperkt aanbod en meer vraag zou de prijs toch omhoog moeten ?

 5. een beter loon en vaste contracten en daarnaast aan de onderkant zijn genoeg Nederlanders die willen instromen, echter de werkgevers willen niet

 6. Linda Schoolderman op

  Als je een advertentie plaatste dan kreeg je bijna geen reacties omdat de meeste vast zaten aan een detacheringsovereenkomst bij een of andere technisch wervingsbureau.

  Het een houdt het andere instand helaas.

 7. J. Hellinga op

  @Richard Koopman: stop met flexen en tijdelijke contracten? Dat zou juist het middel moeten zijn voor mensen om aan de slag te gaan in de techniek. Brengt het minste risico met zich mee voor de bedrijven. Punt is alleen is dat het eisenpakket van veel bedrijven enorm is. Aan de andere kant loopt op vele technische vlakken de workload ook enorm terug.
  De grootste kansen liggen juist in de branches als Olie & Gas, Chemie, Maritiem enz. al zullen studenten eerst goed moeten investeren in zichzelf en daarnaast bedrijven zich ook gaan openstellen voor de net afgestudeerden.

  @Linda Schoolderman ik begrijp je commentaar niet. Een contract bij een bureau is gewoon een arbeidsovereenkomst zoals bij ieder ander bedrijf. Opzegtermijn van een maand is vrijwel de standaard (uitzonderingen daar gelaten). Wellicht is het eens raadzaam om te kijken naar je wervingsmethode. Afvragen of je met je huidige beleid wel je doelgroep bereikt.