Teamwork Bureau Jeugdzorg NH

0

Iedere maand brengt trainer Marleen de Bruijn met behulp van e-portfolio’ s de kwaliteiten van een team in kaart. De rollen van Belbin staan hierbij centraal. Een gesprek met het HR-team van Bureau Jeugdzorg Noord-Holland.

Bureau Jeugdzorg Noord-Holland werkt provinciaal met regiokantoren in Alkmaar, Hilversum, Hoorn, Den Helder en Haarlem. Er werken ruim 500 mensen. De acht medewerkers van het P&O-team van de serviceorganisatie staan voor twee uitdagingen; een grote reorganisatie én een cultuuromslag, beide als gevolg van de transitie waarbij Jeugdzorg de verantwoordelijkheid van de gemeente wordt.

Jacqueline: ‘ We moeten in 2015 afscheid nemen van minstens eenderde van de organisatie. We willen dat doen zonder dat medewerkers cynisch worden, maar tegelijkertijd willen we mensen ook niet  pamperen . Dat laatste was vroeger wel gebruikelijk. Maar inmiddels hebben we met een verzakelijking te maken, een geheel andere mindset. De organisatie zorgt niet voor je. Als je je werk niet meer leuk vindt, moet je zelf op zoek naar iets wat je wel leuk vindt. Dat is een hele omslag.’ De scores van het team op de persoonlijkheidstrek Vriendelijk rijmen hier goed mee; niet te hoog, redelijk zakelijk. Els: ‘ Als je te inlevend bent, ga je het hier niet redden. Dan kun je moeilijk besluiten nemen.’ ‘ We zijn echter nog veel te lief!’ , gooit Eef erin: ‘ Ik zou nog veel verder willen, de boel naar een hoger plan tillen.’ Ze klinkt strijdvaardig en is duidelijk een van de vormers in het team. ‘ Het betekent écht ander gedrag’ , valt Elaine haar bij. ‘ Van HR naar leidinggevende, van leidinggevende naar medewerker. En van hulpverlener richting cliënt.’ Wilma: ‘ Vroeger hadden P&O-ers wekelijks spreekuren en spraken mensen over  míjn P&O-er . Dat is geweest. We zijn op weg, maar hebben nog een slag te slaan.’

 

Vakkennis

Hoe zien jullie je rol als HR hierin, is dit vooral een procesrol? ‘ Nee’ , reageert Jacqueline (specialist) stellig: ‘ De toegevoegde waarde van HR ligt in vakkennis, niet in procesbegeleiding. Je moet je vak verstaan wil je de organisatie in dit stadium goed kunnen adviseren.’ De teamrol van specialist is goed vertegenwoordigd in dit team. Wat heeft het verder in huis om te slagen in hun streven? Ondanks hun eigen onzekere positie hebben ze allemaal commitment aan de klus en hart voor jeugdzorg. Ze zijn besluitvaardig en praktisch, wat te concluderen valt uit de hoge scores voor de rollen van voorzitter en bedrijfsman. Eigenlijk zijn alle rollen voldoende vertegenwoordigd. Hun talenten zijn divers en vullen elkaar goed aan.

‘ Maar ik mis samen!’ , roept Melissa. Het verwondert niet dat groepswerker haar primaire teamrol is. ‘ Niemand wil eens na het werk lekker borrelen. En in het werk moeten we actiever informatie gaan halen bij elkaar. We zijn te veel eilandjes.’ Saskia: ‘ Terwijl je het samen eigenlijk beter zou moeten doen dan de som der delen. We zijn hiermee bezig. Melissa is de aanjager van dit proces.’ De conclusie is helder. Diversiteit aan kwaliteiten is niet voldoende. Je moet die van elkaar ook erkennen en gebruiken. En daar gaat dit team vol mee aan de slag!

Meedoen?
Wil je met je HR-team meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar redactie@penoactueel.nl.

Teamrollen
Voorzitter:
stuurt het proces aan en maakt dat anderen werken aan gemeenschappelijke doelen

Vormer: genereert actie en scherpt de doelen aan
Plant: zoekt naar openingen voor problemen
Monitor: analyseert problemen en evalueert ideeën en suggesties
Bedrijfsman: zet plannen en ideeën om in werkbare procedures
Groepswerker: bevordert de teamgeest
Brononderzoeker: is op zoek naar ideeën, ontwikkelingen en informatie buiten de groep
Zorgdrager: zorgt dat alles voorbereid is en volgens plan verloopt
Specialist: voorziet de groep van kennis waar een tekort aan is.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.