Strenge eisen voor stembureaupersoneel

1

Strenge eisen aan personeel voor stembureaus moeten voorkomen dat er ongeregeldheden plaatsvinden, zoals bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar.

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) bevestigde woensdag berichtgeving hierover in het AD.

Voorzitters van stembureaus moeten volgens de vereniging minimaal hbo-geschoold zijn en het personeel moet minimaal mbo-werk- en denkniveau hebben. Ook moet het personeel verplicht op cursus. ,,Alle mensen die op stembureaus zitten, volgen een korte instructiecursus. Daar wordt uitgelegd wat de regels zijn. Dat is niet voor het eerst, maar de noodzaak ervan staat nu meer in de belangstelling dan bij de voorlaatste verkiezingen”, aldus NVVB-voorzitter Cees Meesters.

Personeel voor de stembureaus is bij veel gemeentes echter lastig te vinden, volgens Meesters omdat er handmatig geteld moet worden. Steeds vaker nemen ambtenaren van gemeentes plaats achter de tafel bij het stembureau. ,,Handmatig tellen is veel werk. Daardoor is het minder aantrekkelijk geworden.” Na de verkiezingen van 2007 werd besloten weer met het potlood te stemmen, nadat experts de betrouwbaarheid van stemcomputers in twijfel hadden getrokken.

Volgens Meesters moet er een nieuwe stemcomputer worden ingevoerd. ,,Bij de afkeuring van de destijds bestaande computer gaven experts aan dat er een nieuwe verbeterde versie was, waarvan de veiligheid wel kon worden gegarandeerd. Voor de invoering daarvan was toen politiek gezien niet genoeg steun.” Dat systeem wordt volgens Meesters in België gebruikt ,,Dat systeem gaat goed en wordt steeds verder verbeterd”, aldus de voorzitter. ,,Ook zou bijvoorbeeld werken in ploegendiensten het werk wat aantrekkelijker maken. Dan heb je bijvoorbeeld een ochtendploeg en een middagploeg.”

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen bleken op verschillende plaatsen na hertelling fouten te zijn gemaakt bij het tellen van de stembiljetten. Bovendien kwam naar buiten dat meerdere mensen ongeoorloofd tegelijkertijd in een stemhok stonden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Gezien het belang van een correcte en veilige stemprocedure voor onze democratische rechtsstaat, acht ik een verplichte leerstoel ‘stemmen bij stembureau’s bij alle rijksuniversiteiten van Nederland een minimale kwaliteitsvereiste om dit probleem in de kiem te kunnen smoren.