Stap nou eens uit je silo, zegt goeroe Mintzberg

0

Stop met je blind te staren op de Amerikaanse stijl van management en begin met beter te luisteren naar je eigen medewerkers. Dat zegt managementgoeroe Henry Mintzberg. Net als andere disciplines moet ook HR uit het verticale silodenken stappen en beter reflecteren op het eigen functioneren.

Bij zijn korte bezoek aan de Universiteit van Amsterdam afgelopen dinsdag moesten de op Amerikaanse leest geschoeide  managementstijlen het weer eens flink ontgelden.

Mintzberg veegt zoals bekend de vloer aan met de oude vertrouwde heroïsche leiderschapscultuur. De Canadese management- en organisatiespecialist zei al eens misselijk te worden van het woord leider. Dat opkijken naar de leider die alles weet moet maar eens over zijn, want die leider weet lang niet alles. De boodschap: kijk niet naar Amerika maar naar de nieuwe globale vernieuwingen in gemeenschapsdenken. De verscheidene disciplines in organisaties denken nog veel te star binnen hun eigen stramien, de blik moet veel breder, betoogt Mintzberg, een organisatie is immers een gemeenschap en geen verzameling van human resources en afdelingen.

Begin met te luisteren naar wat medewerkers vinden en neem ze mee in je leerprocessen, zegt Mintzberg. Het heeft geen zin om een manager cursussen te laten doen en vervolgens de organisatie niet te laten meeleren en zich aan te passen.
De beste cursus is volgens Mintzberg je eigen werk; je leert het meest door buiten je eigen silo te kijken en door diversiteit om je heen te creëren. Mensen leren vooral door ervaringen, door fouten te maken en ervan te leren, mits ze hun eigen handelwijze eerlijk onder loep durven te nemen.

Lieke Lange, HR Projectleider bij Pluryn, was aanwezig bij het bezoek van Mintzberg aan de Universiteit van Amsterdam. Lees in haar blog meer over het bezoek van de HR-goeroe.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.